Az EP-választásokra melegítettek be Brüsszelben az RMDSZ politikusai

Részben a jövő évi európai parlamenti választásokra gondolva tartottak kétnapos kihelyezett ülést Brüsszelben az RMDSZ parlamenti frakciói – számolt be a maszol.ro-nak pénteken Borbély László, az RMDSZ politikai alelnöke.

„Ez a kihelyezett frakcióülés részben arról is szólt, miként készüljünk fel arra, hogy jövő évben is legyenek romániai magyar emberek, az RMDSZ képviselői az európai parlamentben. Ha nem vagyunk ott, akkor nem tudjuk továbbvinni a szövetség által beindított kisebbségvédelmi európai polgári kezdeményezést” – magyarázta a képviselő.

Borbély emlékeztetett arra, hogy az RMDSZ-es képviselők Brüsszelben találkoztak két uniós biztossal (Dacian Cioloș-sal és Andor Lászlóval) és egy harmadiknak (Johanes Hahnnak) a kabinetfőnökével. „Egyrészt általános kérdéseket tárgyaltunk meg, sok információt kaptunk pluszban a következő uniós költségvetési ciklus mezőgazdasági támogatásairól és fiataloknak nyújtott lehetőségekről” – tájékoztatott a politikus.

Beszámolt arról, hogy Johanes Hahn regionális politikáért felelős biztos kabinetfőnöke is megerősítette: nem igaz, hogy a régiós átszervezéstől függ az uniós alapok lehívása, mint ahogy a román kormánypárti politikusok hirdetik Bukarestben.

„A következő hónapokban többet kell Brüsszelben lennünk, hiszen nagyon sokan fogják támogatni az európai polgári kezdeményezésünket” – jelentette ki a jelenleg Görögországban tartózkodó Borbély László. Az RMDSZ politikai alelnöke a görögországi törökök képviselőivel találkozott, akik vállalták, hogy besegítenek az európai polgári kezdeményezés érvényesítéséhez szükséges aláírásgyűjtésbe.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?