Hajnalban ért véget a boszniai parlament babakocsis blokádja

A nemzetközi közösség boszniai főképviselőjének közbenjárására pénteken hajnali négy órakor ért véget a boszniai szövetségi parlament előző napon kezdődött blokádja, és a személyi számok meghatározása körüli huzavona miatt utcára vonuló tüntetők kiengedték az épületben rekedt mintegy 1500 képviselőt és külföldi bankárt.

A szarajevói média szerint a tiltakozás előző nap délelőtt kezdődött, és mintegy háromezren körülzárták a parlament épületét. A képviselőkön kívül az épületben rekedt a délkelet-európai fejlesztési pénzalap (EFSE) éves közgyűlésének mintegy 350 külföldi résztevője.

A szarajevói média szerint a tiltakozást egy három hónapos beteg csecsemő, Belmani Ibrisevic esete váltotta ki. A kislányt sürgősen életmentő külföldi gyógykezelésre kellett szállítani, de ehhez személyi számot és útlevelet kellett kapnia. A vonatkozó törvény azonban februárban hatályát vesztette, és újat nem hoztak, így az azóta született gyerekek személyi szám nélkül maradtak, a beteg kislány élete pedig veszélybe került.

A média és a közvélemény nyomására a szövetségi kormány úgy döntött, hogy az újszülöttek ideiglenes személyi számot kaphatnak, a parlament pedig fél éven belül elfogadja az új törvényt. A szülők és a polgárok azonban ezzel nem elégedtek meg, tartva attól, hogy a szőnyeg alá akarják söpörni a problémát. Csütörtökön a parlament elé vonultak, és voltak köztük szép számban az elmúlt három hónapban született gyerekek szülei is, akik babakocsistul mentek tüntetni. Valentin Inzko, a nemzetközi közösség boszniai főképviselőjének közbenjárására péntek hajnalban vetettek véget a parlament blokádjának.

A személyi szám körüli huzavona jól tükrözi a boszniai közigazgatásra jellemző kusza helyzetet, amely részben az állam túlszabályozottságára vezethető vissza: Bosznia két félautonóm köztársaságból áll, és mindegyiknek van saját elnöke, kormánya és parlamentje, és szövetségi szinten is léteznek ugyanezek a hatalmi intézmények. A személyi számra vonatkozó új törvény elfogadását az nehezítette, hogy a bosnyák és horvát képviselők azt akarták, az utolsó számjegyek meghatározása véletlenszerű kiválasztással történjék, míg a szerbek azt, hogy utaljon a birtokló személy hovatartozására. Abban se tudtak megegyezni, hogy mely közigazgatási egységek kapjanak jogosultságot a személyi adat meghatározására.

A tiltakozók azonban nemcsak a személyi szám miatt vették blokád alá a törvényhozást, amiatt is ki akarták fejezni nemtetszésüket, hogy a parlament nem működik hatékonyan, miközben a képviselők bére hatszorosa az átlagfizetésnek.

Kimaradt?