Forrong Lengyelország az abortuszszabályozás szigorítása miatt

Határozott rendőrségi reagálást helyezett kilátásba szerdán Mariusz Kaminski lengyel belügyminiszter, amennyiben folytatódnak az utóbbi napok tüntetései során tapasztalt templomrongálások.

A rendőrség csak a hét végén 386 templomnál teljesített szolgálatot azon tüntetések alkalmával, amelyek az abortuszszabályozást érintő múlt heti alkotmánybírósági döntés után törtek ki országszerte - közölte Kaminski az MTI-hez is eljuttatott sajtóközleményben.

A bírák alkotmányellenesnek nyilvánították azt az előírást, amely lehetővé tette a terhesség megszakítását a magzati lét bármelyik szakaszában, ha az orvosok "nagy valószínűséggel" megállapítják a magzat súlyos betegségét, károsodását. Az ítéletet még nem tették közzé a jogi közlönyben, így nem hatályos.

A tiltakozók 22 alkalommal törtek be szentmisékre, és 79 esetben rongálták meg templomok homlokzatát. Ez okból 76 embert vettek őrizetbe, és 101 ügyben indítottak eljárást - olvasható a közleményben. Mivel a tüntetések szervezői kilátásba helyezték, hogy folytatják "agresszív és szentségtörő cselekményeiket", a rendőrség határozott lépésekre készül a közrend megóvása érdekében - figyelmeztetett Kaminski.

Lengyelországban a koronavírus-járvány miatt szombattól tilosak az öt főnél nagyobb gyülekezések. A rendőrség az eddigi tiltakozások során biztosította a közlekedést, a tüntetőket figyelmeztette a tilalomra, de nem oszlatta fel a tömeget.

Sztrájkra szólít a feminista mozgalom

Szerda délután több lengyel városban újból összegyűltek a tüntetők. Aznapra a Nők Sztrájkja feminista mozgalom "Nem megyünk munkába" jelmondattal akciót hirdetett. Arra hívták fel az embereket, hogy egy napra vegyenek ki szabadságot, a cégtulajdonosok pedig zárják be üzleteiket.

Varsóban Rafal Trzaskowski ellenzéki főpolgármester, a Polgári Platform párt alelnöke is kifejezte támogatását az akció iránt. A varsói közösségi közlekedési járművekre zászlókat tűztek ki a rokonszenv jeléül.

A feminista tiltakozások mellett Varsó forgalmát szerda délben a gazdatüntetés is megbénította. A több közlekedési csomópontot eltorlaszoló gazdák az állatvédelmi törvény - jelenleg parlamenti munkálatok alatt álló -módosítása ellen tiltakoznak, mely tiltja a prémes állatok tenyésztését, valamint az exportra szánt állatok rituális (kóser vagy halal) vágását.

Az államfő pontosítana a szabályozáson

A múlt heti alkotmánybírósági döntés után pontosítani kellene a lengyel abortuszszabályozáson úgy, hogy az védje a Down-szindrómás gyermekeket, de egyúttal ne okozzon szenvedést az anyáknak - jelentette ki szerda este Andrzej Duda lengyel elnök.

Az államfő szerint rendkívüli élethelyzetet jelent az úgynevezett letális (az élettel összeférhetetlen) károsodás megállapítása a terhesség során. "Az ilyen terhesség drámai helyzetbe hozza a nőt, ezt a mozzanatot figyelembe kell venni" - jelentette ki Duda.

Megjegyezte: nem ért egyet azzal, hogy ilyen helyzetekben a nőknek ne legyen joguk dönteni. "A szakértőkkel együtt olyan előírásokat kell kidolgozni, hogy például a Down-szindrómás gyerekeket megvédjük, a nőket viszont ne tegyük ki lelki és testi szenvedésnek" - mondta az elnök. Készségét fejezte ki arra, hogy részt vegyen a "társadalmi békét hozó" előírások kidolgozásában.

Az alkotmányellenesnek minősített előírás alapján végzett terhességmegszakítások legnagyobb csoportja az utóbbi években éppen a Down-szindrómás gyerekeket érintette Lengyelországban.

banner_fqCTjirk_Double Rise 3oo.jpg
banner_slFPWcPP_WhatsApp Image 2021-07-23 at 15.48.23 79o.jpg

Kapcsolódók

banner_X7Nd4jXU_Maszol-970x250.gif
banner_IeXAwzKh_Maszol-300x250.gif

Kimaradt?