Eltűnt két francia újságíró az Aleppó felé vezető úton

A francia Europe 1 kereskedelmi rádió pénteken megerősítette, hogy eltűnt két munkatársa Szíriában, az Aleppó felé vezető úton.

A hírt korábban Francois Hollande államfő jelentette be tokiói látogatása során egy sajtótájékoztatón. A köztársasági elnök a Szíriában 24 órával korábban eltűnt két francia újságíró "azonnali szabadon engedését" követelte.

"Didier Francois-ról van szó, aki a szerkesztőség háborús riportere, és Edouard Elias fotósról" - jelezte közleményben a rádió, hozzátéve, hogy állandó kapcsolatban állnak a francia hatóságokkal, amelyek megpróbálnak több információt szerezni az ügyben. Az Europe 1 azt is megerősítette, hogy 24 órája nincs semmilyen hír a két újságíróról.

Az újságírók "nem valamelyik állam képviselői, ők azért dolgoznak, hogy a világ értesüljön a hírekről" - jegyezte meg a francia államfő Tokióban. Hozzátette: "Újságíróként kell velük bánni és semmiképpen sem olyan eszközként, amellyel fenyegetőzni lehet egy állammal szemben". Hollande szerint a "sajtót hagyni kell mozogni Szíriában, hogy híreket tudjon adni, amelyeket az egész világban várnak".

A szíriai hadsereg több napja offenzívát folytat az ország északi részében, hogy az Aleppótól 45 kilométerre északra fekvő, a lázadók erősségének számító Azaaz irányába nyomuljon előre. Az Aleppó körüli falvak szinte mind a lázadók kezén vannak.

A francia újságírók előtt más külföldi riporterek is eltűntek Szíriában.

A 39 éves James Foley amerikai haditudósítót, az AFP francia hírügynökség munkatársát tavaly novemberben rabolták el az ország északi részén. Családja kérésére januárig nem hozták nyilvánosságra eltűnését abban a reményben, hogy az megkönnyíti kiszabadulását. Bassár el-Aszad szíriai elnök május közepén az argentin sajtónak adott interjúban azt mondta, nincsenek információi Foley sorsáról.

Domenico Quirico, a La Stampa olasz lap újságírója április 9-én tűnt el Szíriában. Róla viszont van hír: az újság igazgatója szerdán egy Twitter-bejegyzésben azt írta, hogy Quirico "él és Szíriában van".

A rezsim elleni két évvel ezelőtti békés tüntetésekből kibontakozó szíriai fegyveres polgárháborúban eddig több mint 94 ezren vesztették életüket, köztük a Riporterek Határok Nélkül (RSF) jogvédő szervezet adatai szerint 24 újságíró. Többségük szíriai, de van köztük négy francia, egy amerikai, egy japán és egy iraki is.
 

Kimaradt?