Egyre több országban áll le fokozatosan az élet a járvány miatt – európai körkép

Sorra dőlnek meg a negatív fertőzési rekordok az európai országokban, és egyre több kormány vezet be újabb korlátozásokat a koronavírus-járvány miatt. Több államban ismét szükségállapotot hirdettek, máshol egyelőre csak éjszakai kijárási tilalom lépett életbe. Európai körkép.

Spanyolország

Spanyolországban ismét szükségállapotot és éjszakai kijárási tilalmat rendelt el a kormány, hogy megfékezze a koronavírus-járvány terjedését. Az egyetlen kivételt a Kanári-szigetek jelentik, ott a jobb járványügyi adatok miatt nem lép életbe korlátozás. A most országossá váló szabályt több tartomány már korábban bevezette.

Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök közölte: "Minél többet maradunk otthon, és minél kevesebbet érintkezünk, annál jobban védve leszünk, és annál jobban védjük a szeretteinket és mások egészségét is. Nem kell intézkedéseket hoznunk, hogy kötelezzük magunkat arra, amit meg kell tennünk. Tudjuk, mit kell tennünk. Kevesebb mozgással, kevesebb találkozással a vírusnak kevesebb lehetősége lesz arra, hogy megfertőzzön bennünket. Tehát maradjunk otthon, amennyire lehetséges."

A járvány miatt országos szükségállapot bevezetésére legutóbb március közepén került sor, a spanyol parlament ezt összesen hatszor hosszabbította meg, és fenntartotta egészen június 21-ig. Míg a tavaszi intézkedéssel lakhelyelhagyási tilalom is együtt járt, most csak az éjszakai kijárást korlátozzák, általánosságban este 23 órától másnap reggel 6 óráig. A korlátozás kezdetét és végét a tartományok saját hatáskörben módosíthatják plusz-mínusz egy órával.

Franciaország

Szombat óta már a franciák kétharmadát érinti az éjszakai kijárási tilalom, amely este kilenc óra és reggel hat óra között van érvényben a százból 54 megyében. A párizsi kormány azonban nem zárja ki az országos karantén újbóli elrendelését a koronavírus-járvány megfékezésére, miután vasárnap több mint 52 ezer napi új fertőzéses esetet regisztráltak, ami rekordnak számít.

"Látva a járvány terjedését, semmit sem szabad kizárni a teendők közül" – mondta Cédric O digitális átállásért felelős államtitkár a France Info hírrádióban. Franciaország a hetedik ország a világon, ahol pénteken átlépte az egymilliót a regisztrált fertőzöttek száma.

Az egészségügyi tárca vasárnap közzétett adatai szerint szombat óta 52 010 új esetet regisztráltak a hatóságok az előző napi több mint 45 ezer után, a pozitív tesztek aránya pedig 17 százalékra emelkedett a szombati 16 százalékról. Az elhunytak száma 116-tal 34 761-re emelkedett.

"Az első hullám hatalmas volt sok halottal, és exponenciálisan emelkedett (a fertőzöttek száma) napról napra. Ez most más. Olyan, mintha egy kádban ülnénk, ahol a vízszint folyamatosan emelkedik és nem tudni, mikor áll meg" – mondta a BFM hírtelevízióban Mehdi Mejdoubi, az észak-franciaországi Valenciennes kórházának főorvosa.

Olaszország

A vendéglátóhelyek este hat órai bezárását jelentette be a koronavírus-járvány elleni újabb szigorításként vasárnapi sajtótájékoztatóján Giuseppe Conte olasz miniszterelnök, arra kérve a lakosságot, hogy csak munkavégzés vagy iskolába járás miatt hagyja el otthonát. Az újabb intézkedések országosan vasárnap éjféltől léptek életbe, és november 24-ig érvényesek.

A bárok, presszók, fagylaltozók, éttermek és más vendéglátóhelyek esti zárását 18 órára tették, és a korlátozás a hét minden napjára vonatkozik. Az éttermekben minden asztalnál legfeljebb négy vendég foglalhat helyet, kivéve, ha ugyanannak a családnak több tagjáról van szó. Betiltották az utcán vagy szabadtéren történő étel- és italfogyasztást. Az étel házhozszállítás éjfélig engedélyezett.

Ismét bezárják a mozikat, színházakat, koncerttermeket, edzőtermeket, uszodákat, diszkókat és játéktermeket. A múzeumok nyitva maradnak. Szüneteltetik az amatőr csapatsportokat. Tilos lesz mostantól a hivatalos és magánjellegű rendezvények, ünnepek rendezése, közöttük a házibuli, az esküvői ebéd és a jelenléttel tartott konferenciák is.

Az óvodák, általános iskolák 14 éves korig továbbra is tantermi oktatásban működnek, ha ennek biztonságos feltételeit az oktatási intézmény biztosítani tudja. A gimnáziumok, szakközépiskolák tanóráik 75 százalékában átállnak az online tanításra, a tömegközlekedés terhelésének enyhítésére. A távmunka fenntartását szorgalmazzák a közigazgatásban és minden más munkahelyen.

Csehország

Csehországban a koronavírus-járvány megfékezése érdekében meg kell hosszabbítani a szükségállapotot – jelentette ki vasárnap Andrej Babis cseh miniszterelnök egy prágai rádiónak adott interjúban. „Hozzá kell szoknunk, hogy ez a vírus itt marad velünk. A szükségállapotot meg kell hosszabbítani, a járvány még nem szűnt meg” – mondta a kormányfő.

Babis szerint hasznos lenne, ha a következő hetekben minél többen tudnának otthonról dolgozni és nem kellene bejárniuk a munkahelyükre. A cseh kormány október 5-én hirdetett szükségállapotot, amely egyelőre november 3-ig van érvényben.

Csehországban szombaton 12 472 új fertőzöttet azonosítottak, ami hétvégi rekordnak számít, s több mint háromezerrel meghaladja a múlt szombati adatot. A járványban eddig elhunytak száma 2077-re emelkedett. A kórházakban 5314 személyt kezelnek, közülük 772 beteg állapotát minősítették súlyosnak az orvosok.

Világszerte már 42 990 032 ember fertőződött meg koronavírussal a hivatalos nyilvántartások szerint, a járvány halálos áldozatainak száma 1 153 625, a gyógyultaké pedig 28 960 204 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint hétfő reggeli adatai szerint. Egy nappal korábban 42 613 522 fertőzöttet tartottak nyilván, a járvány halálos áldozatainak száma 1 149 781, a gyógyultaké pedig 28 762 725 volt.

Szlovákia

Szombattól kijárási tilalom lépett életbe Szlovákiában. A november 1-jéig elrendelt korlátozások ideje alatt az emberek továbbra is járhatnak a munkahelyükre, ugyanakkor csak a lakhelyükhöz legközelebbi élelmiszerboltokat vagy gyógyszertárakat kereshetik fel. Engedélyezett az orvosok felkeresése is. Tilos viszont a temetőlátogatás is, ami - tekintettel a közelgő halottak napjára - érzékenyen érinti a lakosságot.

A koronavírus-járvány által leginkább sújtott négy észak-szlovákiai járásban, amely a lengyel határ mentén fekszik, pénteken megkezdődött a lakosság országos tesztelése. Az első napon mintegy 62 ezer embert teszteltek le, közülük 2225-nál mutatták ki a laboratóriumi vizsgálatok a fertőzést - közölte Jaroslav Nad, szlovák védelmi miniszter pénteken késő este az országos tesztelés első napjának eredményeit összegezve.

Marek Krajcí egészségügyi miniszter felhívással fordult a külföldön, főleg Csehországban dolgozó szlovák orvosokhoz és egészségügyi személyzethez, hogy a tesztelés idejére térjenek haza és segítsenek az akció sikeres lebonyolításában. A prágai sajtó szerint Csehországban mintegy 2-3 ezer szlovák orvos dolgozik, a nővérek száma pedig ennek a duplája.

Bulgária

Szófiában két hétre bezártak vasárnaptól az éjszakai szórakozóhelyek és diszkók a koronavírus-járvány miatt. Jordanka Fandakova főpolgármester a BTV televíziónak nyilatkozva a hét végén azt szorgalmazta, hogy az egyetemek térjenek át online oktatásra, a sok embert foglalkoztató vállalatok pedig lehetőség szerint ugyancsak engedélyezzék az otthoni munkavégzést a munkavállalóknak.

A főpolgármester szerint a kétmilliós bolgár fővárosban egyre riasztóbb a járványhelyzet, a fertőzöttek és orvosi ellátásra szorulók számának növekedése túlfeszíti a kórházak teherbíró képességét. Bulgáriában, akárcsak sok más európai uniós országban, három hete hirtelen növekedésnek indult a fertőzöttek száma. Szófiában a szombaton ismertetett adatok szerint egy nap alatt 584 új fertőzöttet azonosítottak.

Néhány kisebb városban, ahol sok a fertőzött - így például Pernikben, Szlivenben és Sumenben - ugyancsak bezárnak két hétre a szórakozóhelyek. Bulgáriában is nagyon leterheli a koronavírus-járvány az egészségügyi rendszert. Hogy kezelni tudják a koronavírussal fertőzött betegeket, betiltották a nem sürgősségi műtétek elvégzését olyan régiókban, ahol egyik napról a másikra 120-nál jobban nő a fertőzöttek száma.

Szlovénia

Szlovéniában szombattól bezárt a boltok zöme, leállt a szolgáltatóipar egy része és az idegenforgalom, miközben ismét megdőlt a korábbi csúcs az egy nap alatt regisztrált új fertőzöttek számában - írta a helyi sajtó.

Egy hétre zártak be a nem alapvető fontosságú cikkeket forgalmazó boltok, a vendéglátóhelyek és a szállodák, valamint a fodrász- és szépségszalonok, néhány kivétellel pedig az óvodák és a diákotthonok is. Keddtől éjszakai kijárási tilalom lépett életbe, hétfőtől pedig az oktatási intézmények - az elemi iskolák alsó tagozatos osztályai kivitelével - digitális oktatásra álltak át.

Magyarország

Magyarországon a hétfőn ismertetett adatok szerint 2316 újabb személynál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 61 563 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 47 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 1472 főre emelkedett.

Eddig 3149 új fertőzés volt a legtöbb, amelyet 24 óra alatt azonosítottak Magyarországon. Ez október vasárnap történt.  Az Operatív Törzs jelenleg 51 óvodában rendelt el rendkívüli szünetet, az iskolákban pedig fertőtlenítő nagytakarítást az őszi szünet alatt.

banner_fqCTjirk_Double Rise 3oo.jpg
banner_slFPWcPP_WhatsApp Image 2021-07-23 at 15.48.23 79o.jpg

Kapcsolódók

Kimaradt?