Szili Katalin a nemzeti régiók támogatására szólít fel a Székely Autonómia Napján

Jelképes gyertyagyújtásra és a Székely Nemzeti Tanács nemzeti régiókért indított polgári kezdeményezésének támogatására buzdít szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében Szili Katalin miniszterelnöki megbízott, a magyar Országgyűlés volt elnöke a Székely Autonómia Napja alkalmából.

Október utolsó vasárnapján már sokadszor emlékeznek meg Székelyföld történelmi autonómiájáról és jelzik, hogy nem mondanak le az önrendelkezés jogáról. „Őrtüzek gyúlnak e napon Székelyföld szerte, hirdetve az ott élő magyarság jogos autonómiaigényét. Lármafák jelzik, hogy 100 évvel a trianoni békediktátum, 30 évvel a rendszerváltozás után, egy átalakulóban levő európai közösség nem hagyhatja figyelmen kívül a szülőföldjén boldogulni akaró, identitására büszke székelység törekvését. A demokrácia csak akkor lehet hivatkozási alap, ha az autonómiát is támogatja. Hiszen az önrendelkezés ezen formája az  állami szuverenitást tiszteletben, a többség gyarapodását pedig szem előtt tartja. Székely barátaink ezt pontosan tudják” – írja közleményében Szili Katalin.A politikus arra biztatja a székely autonómia támogatóit, hogy vasárnap gyújtsanak gyertyát és helyezzék azt az otthonaik ablakába, hogy ezzel fejezzék ki támogatásukat, és ezzel tegyenek „a Kárpát-medencei régiókban őshonos kisebbségként élő magyarság érvényesüléséért is.”

„Ebben az esztendőben, amikor a nemzet összefogására talán a leginkább szükség van, a Székely Autonómia Napja legyen számunkra egy felkiáltójel” – írja Szili Katalin, a Székely Nemzeti Tanács által indított aláírásgyűjtés támogatására felszólítva. „Az aláírásgyűjtés végéig, azaz a november 7-ig még rendelkezésre álló néhány napban mindenki keressen meg legalább egy, valamely európai országban élő ismerősét, és kérje meg, hogy támogassa a polgári kezdeményezést a nemzeti régiókért. Egy üzenettel ismerősének, egy üzenettel nemzettársainkért Brüsszelnek” – zárta kommünikéjét a miniszterelnöki megbízott.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?