Árvíz: tömeges kitelepítések lehetnek Budapesten

Szélsőséges esetben, a legpesszimistább számítások szerint 55 ezer embert költöztethet ki a katasztrófavédelem Budapest III. kerületében a hullámtérből, de ez csak akkor következne be, ha átszakadna a gát – jelentette ki Tarlós István főpolgármester csütörtökön az MTI-nek.

A városvezető cáfolta az óbudai polgármester által elmondottakat, miszerint Csillaghegyen 20, Békásmegyeren pedig 50 ezer, vagyis összesen 70 ezer ember kényszerülhet otthona elhagyására. Kiemelte: a Római-parton nem az ártérből, hanem a hullámtérből, vagyis a Királyok útjánál lévő gát és a Duna közötti szintterületről költöztetett ki lakókat a katasztrófavédelem.

A főpolgármester arról is beszámolt, hogy a Margitszigetre eddig 200 ezer homokzsákot helyeztek ki, a Királyok útján pedig 10 ezer köbméter úgynevezett agyagmagot használtak fel a töltés erősítésére. A védműveket 9 méterre magasítják, s nem 9,5-re, az a római-parti nyúlgát koronamagassága – tette hozzá Tarlós István, megjegyezve: egyedül a Margitszigeten lehetséges, hogy 1-2 pluszzsáksort kell elhelyezni.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?