Uniós biztosokkal tárgyaltak az RMDSZ képviselői és szenátorai

Az RMDSZ képviselői és szenátorai Dacian Cioloș mezőgazdasági, Andor László szociális ügyekért felelős európai biztossal, valamint Johanes Hahn regionális politikáért felelős biztos kabinetjével tárgyaltak kihelyezett brüsszeli frakcióülésükön.

Az megbeszélésére szerdán került sor az Európai Bizottság épületében. A találkozó bevezetőjében Kelemen Hunor szövetségi elnök röviden vázolta a romániai aktuálpolitikai helyzetet, és ismertette azokat a nagy témákat, amelyek kiemelt fontosságúak a romániai magyar közösség számára. A tárgyaláson Dacian Cioloș mezőgazdasági ügyekért felelős biztos ismertette a közös agrárpolitika várható változásait és azok romániai vonatkozásait.

Az RMDSZ képviselői és szenátorai számos mezőgazdasági és környezetvédelmi problémát vetettek fel. Dacian Cioloș a szövetség által feltett kérdésekre reflektálva kiemelte, mind a direkt kifizetések, mind a vidéki fejlesztés terén Románia számára nagy lehetőség nyílik a következő uniós költségvetési ciklusban. A biztos elmondta, hogy hatást fog gyakorolni a hazai kormányzati tényezőkre, hogy az erre a periódusra való felkészülést átlátható és nyilvános vita keretén valósítsák meg.

Szintén e téma kapcsán Cioloș kifejtette, hogy nagyobb hangsúlyt fektetnek az elkövetkezőkben a kistermelők, a fiatal gazdák és a hátrányos helyzetű területeken lakók támogatására. Továbbá kitért a LEADER program folytatására is, amely kapcsán számos negatív tapasztalat gyűlt fel Romániában, és arról biztosította az RMDSZ képviselőit és szenátorait, hogy a program gyakorlatba ültetése kapcsán találkozókat fog kezdeményezni a romániai döntéshozókkal. A kárpótlásokkal kapcsolatban, amelyet a földtulajdonosok kell kapniuk a Natura 2000 program okozta veszteségek miatt, a biztos elmondta, mindez működni fog Romániában a jövőben, ha egy új feladatfüzetet dolgoznak ki.

Andor László foglalkoztatás, szociális ügyek és társadalmi befogadás ügyekért felelős biztos az RMDSZ képviselői és szenátorai által felvetett témák kapcsán vázolta az Európai Szociális Alap által nyújtott várható lehetőségeket, valamit kiemelten beszélt az egyre nagyobb mértékben jelen levő fiatalkori munkanélküliség jelenségéről, amelyre az EB már konkrét válaszlépéseket is előkészített.

A Bizottság kialakította az Ifjúsági Garancia rendszerét, amely az oktatásban nem részt vevő és munkahellyel nem rendelkező fiatalok foglalkoztatásának ösztönzését szorgalmazza gyakornoki programok vagy munkahelyek, valamint oktatási ajánlatok által. A Bizottság elképzelése szerint ez a koordinációs rendszer négy hónap alatt nyújtana segítséget a fenti helyzetben levő fiataloknak. Andor ugyanakkor arról is tájékoztatott, hogy európai szintű roma kezdeményezés alakult, amely tartalmazza az EU-s roma stratégia elemeit és a tagállamok integrációs stratégiáit. A biztos meglátása szerint e téren kiemelt helyen kell kezelni az oktatási és munkahely-teremtési lehetőségeket.

Johannes Hahn regionális fejlesztési politikával foglalkozó biztos kabinetjének tagjai tájékoztatták az RMDSZ képviselőit és szenátorait a kohéziós politika jövőjéről, valamint a romániai regionalizációs folyamat európai megítéléséről. Ez utóbbiról az uniós tisztségviselők elmondták, hogy a romániai politikai diskurzussal ellentétben nem létezik EU-s határidő a közigazgatási régiók kialakítására, az európai uniós pénzek lehívása pedig nem függ a közigazgatási régiók létezésétől. Az RMDSZ a megbeszélésen bemutatta hivatalos álláspontját a regionalizációval kapcsolatosan, és tájékoztatta az Uniós tisztségviselőket azokról a szakmai kérdésekről, amelyek a régióátszervezési folyamat ellen szólnak.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?