Hét radikális iszlamistát állítanak bíróság elé a franciaországi tanárgyilkosság miatt

Felszámolja a rendőrség a palesztinbarát Hassine Sejk Kollektíva nevű szélsőséges iszlamista terrorszervezet franciaországi ágát, jelentette be Emmanuel Macron kedd esti sajtótájékoztatóján. A radikális szervezetet gyanúsítják azzal, hogy megbízta a csecsen származású Abdullah Anzorovot egy középiskolai történelemtanár, Samuel Paty kivégzésével.

Az Euronews hírcsatorna szerdán arról számolt be, hogy hét radikális iszlamistát állítanak bíróság elé Franciaországban. Emmanuel Macron Párizs egyik külvárosában, Bobignyben válaszolt az újságírók kérdéseire, amely során bejelentette, hogy a következő napokban további intézkedéseket hoznak a radikális iszlamista szervezetek ellen.

Az államfő elmondta, hogy az elmúlt három évben „több száz” ilyen szervezettel szemben intézkedtek a hatóságok. Hozzátette, hogy felszámolják a Hassine Sejk Kollektívát, amely „közvetlenül felelős” a tanár elleni merényletért. „Folytatni fogjuk az akciókat: kimondtuk a szavakat, megneveztük a gonoszt, felvázoltuk a stratégiát” – tette hozzá az elnök.

A 47 éves középiskolai történelemtanárt pénteken fejezték le Párizs egyik külvárosában, az iskola közelében, ahol tanított. Az oroszországi születésű, 18 éves Abdullah Anzorov azért követte el a merényletet, mert Paty megmutatta a diákoknak  a Charlie Hebdo című szatirikus lapban megjelent, Mohamed prófétát ábrázoló karikatúrákat a szólásszabadságról szóló óráján.

Anzorovot a francia rendőrök nem sokkal tettének elkövetése után, pénteken a helyszínen lelőtték

Kapcsolódók

Kimaradt?