Árad a Duna: Kárpátaljáról, Erdélyből is érkeznek önkéntesek

A Kárpátaljai Református Egyház is felajánlotta segítségét Magyarországnak a Református Szeretetszolgálaton keresztül: önkéntesekkel és adományokkal is segít a védekezésben.

A várhatóan péntek este érkező csoport gyakorlott tűzoltókat és nagy teljesítményű szivattyúkat is hoz magával - olvasható a Magyar Református Szeretetszolgálat által az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményben.

Az EMNP és az EMNT is önkénteseket toboroz. Tekintettel a magyarországi árvízveszélyre az Erdélyi Magyar Néppárt és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács országos szinten önkénteseket toboroz, akik a helyszíneken segítenének a megelőzésben és kárelhárításban - áll abban a közleményben, amelyet a néppártiak juttattak el a maszol.ro szerkesztőségébe. Az EMNP-EMNT arra biztatja azokat, akik segíteni szeretnének, hogy csatlakozzanak a már alakuló önkéntes partiumi, belső-erdélyi, illetve székelyföldi csapatokhoz. Érdeklődni a következő telefonszámokon lehet: 0762/248-662 (Nagy József Barna – Partium), 0762/248-697 (Csibi Zoltán – Székelyföld), 0762/248-686 (Fancsali Ernő – Belső-Erdély). 

A határon túli Egyházi Önkéntes Tűzoltóság szakemberei több nagyteljesítményű szivattyúval érkeznek és jelzésük szerint addig maradnak, ameddig szükség van a segítségükre.

"A Kárpátaljai Református Egyház nagyon fontosnak tartja a károsultak megsegítését. Ezért ajánlottuk fel, hogy együttes erővel segítsünk a bajba jutottakon" - idézte a közlemény Nagy Bélát, a Kárpátaljai Református Egyház főgondnokát.

Fél méterrel magasabbra építik a budapesti gátakat. A minden korábbinál magasabb várható vízszint miatt fél méterrel magasabbra építik a gátak tetejét a fővárosban, amelyek így 9,5 méteresek lesznek. A Duna várhatóan kedden tetőzik Budapesten - jelentette be Pesti Imre, a fővárosi védelmi bizottság elnöke csütörtöki sajtótájékoztatóján.

A kormánymegbízott elmondta: a legfrissebb előrejelzések szerint a Duna hétfő helyett csak kedden fog tetőzni Budapesten. Az ártereken élőknek péntek délig kell felkészülniük az esetleges kitelepítésekre – tette hozzá Pesti Imre.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?