Az USA-ban fokozódik a járványhelyzet – Trump leidiótázta a járványügyi tanácsadóját

A baltimore-i Johns Hopkins egyetem és kórház adatainak tanúsága szerint az Egyesült Államok 48 tagállamában folyamatosan emelkedik a diagnosztizált koronavírus-fertőzöttek és a Covid-19-ben megbetegedettek száma.

A járványhelyzet csak Missouriban és Vermontban javul, mindenütt másutt folyamatosan romlik. Hétfő esti adatok szerint az országban 8,1 millióra nőtt a regisztrált fertőzöttek, és a 219 ezret is meghaladja a járvány halálos áldozatainak száma.

Míg szeptember elején naponta átlagosan 34 ezer új fertőzést regisztráltak, addig ez a napi átlag mostanra 55 ezerre ugrott. Sőt, pénteken meghaladta a 70 ezret is. Különösen sok az új fertőzött Coloradóban, Észak-Dakotában, Észak-Karolinában, Idahóban, Indianában, Minnesotában, Nyugat-Virginiában, Új-Mexikóban, Wisconsinban and Wyomingban.

Bár a koronavírus-járvány mindenütt új erőre kapott, Donald Trump elnök egy hétfői kampányrendezvényen arról beszélt, hogy szerinte "az amerikaiak belefáradtak a járványba". Hétfőn került nyilvánosságra a kampánycsapata tagjaival hétfőn reggel folytatott beszélgetésének néhány részlete is, amelyben mások mellett Anthony Faucit, a Fehér Ház járványügyi tanácsadó csapatának tagját, az allergológiai és fertőző betegségekkel foglalkozó országos intézet (NIAID) vezetőjét ostorozta.

Az embereknek elegük van abból, hogy Faucit és ezt a többi idiótát hallgassák - mondta állítólag Trump. Ezzel elemzők szerint valószínűleg Fauci vasárnap este, a CBS televízió 60 perc című, heti magazinműsorában elhangzott interjújára utalt. Az interjúban a járványügyi szakember a többi között élesen bírálta azt a kormányzati álláspontot, miszerint a járványnak hamarosan vége.

Elemzők ezzel kapcsolatban emlékeztettek arra, hogy az elnök újraválasztási kampányának jó néhány reklámjában felhasználják Fauci egyik-másik, Trumpra nézve pozitív megjegyzését. Maga Fauci nyilvánosan tiltakozott nevének kampánycélokra történő felhasználása ellen.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?