Tíz embert vettek őrizetbe a barbár párizsi terrortámadás miatt

Tíz embert vettek őrizetbe a pénteki franciaországi terrortámadással összefüggésben. Közben továbbra sem csillapodnak a kedélyek, a merénylet helyszínének közelében élők azt mondják, még mindig félnek a történtek után.

Párizs külvárosában péntek kora este egy csecsen származású fiatal férfi lefejezett egy 47 éves középiskolai történelemtanárt. Az elkövetőt valószínűleg az zavarta, hogy az oktató a szólásszabadságról tartott óráin Mohamed-karikatúrát mutatott a diákjainak. A francia kormányfő szombaton azt mondta, hogy a lehető legkeményebben fognak fellépni az ügyben.

Szombaton egész nap érkeztek a gyászolók ahhoz a középiskolához, amelynek közelében pénteken terrortámadás történt. Szülők, diákok és a környékbeliek egy-egy szál virágot hoztak az intézmény bejáratához, így emlékezve arra a tanárra, akivel egy nappal korábban végzett a támadója. A merénylet Párizs külvárosában, egy kertvárosi negyedben történt pénteken délután. Egy csecsen férfi nemcsak megkéselte a 47 éves középiskolai tanárt, hanem le is fejezte őt. Szemtanúk szerint közben azt kiabálta, hogy Allahu akbar, vagyis Allah a leghatalmasabb.

A bestiális gyilkosságot a gyanú szerint a fiatal csecsen férfi azért követte el, mert az oktató korábban a szólásszabadságról szóló óráin a Charlie Hebdo című lap Mohamed-karikatúráit is megmutatta diákjainak. Bár a tanár az órán felhívta a figyelmet arra, hogy aki sértőnek érzi a karikatúrákat, elhagyhatja a termet, az eset miatt mégis számos fenyegetést kapott az iskola, az egyik diák pedig fel is jelentette a tanárt.

Pénteken este a környékbeliek hívták ki a rendőröket, először csak azért, mert egy férfi késsel a kezében járkált az utcán. A rendőrök megpróbálták őt megállítani, de mivel ellenállt, lelőtték. Nem sokkal később, párszáz méterre onnan találták meg a kivégzett tanár holttestét. Az eset egész Franciaországot megrázta, a környékbelieket pedig sokkolták a történtek.

A tettesről egyelőre annyit lehet tudni, hogy 2002-ben Moszkvában született. Szülei Oroszországból, csecsen menekültként érkeztek Franciaországba. Muszlim hitű, de nem szerepelt a titkosszolgálatoknak a radikálisokról vezetett nyilvántartásában. A hatóságok a gyilkossággal kapcsolatban tíz embert vettek őrizetbe. Köztük a terroristának minősített támadó több családtagját: szüleit, nagyszüleit és kiskorú testvérét is. Olyan szülőket is kihallgatnak, akik korábban az interneten dühöngtek az órákon bemutatott karikatúrák miatt.

A történtek után az ország vezetői sem maradhattak csendben. Emmanuel Macron francia elnök iszlamista terrortámadásnak nevezte a történteket. „Nem véletlen, hogy egy tanárra támadtak. A terrorista ugyanis a Köztársaság értékeit támadta meg. Azt a lehetőséget, hogy szabad állampolgárokat neveljünk gyermekeinkből, függetlenül attól, hogy honnan jöttek, miben hisznek, mi a vallásuk. Ez a mi harcunk, a létküzdelmünk!” – fogalmazott.

Három hét alatt ez már a második iszlamista támadás volt Párizsban. Szeptember végén ugyanis egy pakisztáni férfi hentesbárddal sebesített meg két embert a Charlie Hebdo szatirikus hetilap volt szerkesztőségének közelében. A férfi bosszút akart állni a Charlie Hebdón, mert a lap újra közzétette azokat a Mohamed-karikatúrákat, amelyek miatt 2015-ben terrortámadás érte őket.

A meggyilkolt középiskolai tanár emlékére Franciaországban gyásznapot rendeltek el.

Kapcsolódók

Kimaradt?