A korábban vártnál magasabban tetőzhet a Duna Budapestnél

Tovább emelkedett a Duna vízszintje csütörtök hajnalra az Országos Műszaki Irányító Törzs (OMIT) friss adatai szerint: Budapestnél 5 órakor 713 centimétert mértek a négy órával korábbi 699 centiméter után. A magyar fővárosban a korábban várt 875 centiméterrel szemben 885 centiméteren tetőzhet a Duna vízszintje.

A legutóbbi vízjelentés szerint a folyó Nagybajcsnál 23 centiméterrel 809 centiméterre emelkedett, a Győr-Moson-Sopron megyei településnél a tetőzést 900 centiméter körül várják szombaton.

Komáromnál hajnalban 20 centivel állt magasabban a víz, mint éjszaka, most 704 centiméter, a tetőzés ott vasárnap reggelre várható. Esztergomnál a vízmérce hajnali ötkor 649 centiméteres vízállást jelzett, az elmúlt órákban 19 centimétert emelkedett, a tetőzés vasárnap estére prognosztizálható.

Hamarosan körbezárja a víz Kisoroszit. Várhatóan délelőtt lezárják a Tahitótfaluból Kisorosziba vezető utat a Duna áradása miatt, így a Szentendrei-sziget csücskében fekvő település szárazföldön megközelíthetetlenné válik – közölte a község polgármestere az MTI–vel csütörtök reggel. Molnár Csaba azt mondta, hogy a Kisorosziba vezető utat várhatóan 10 és 11 óra között zárják le. A Duna rövid időn belül körbezárja a települést, jóval az egyetlen odavezető út fölött csap majd át, de 910 centiméteres vízszintig a gát megvédi a lakókat, a házak nem kerülnek veszélybe - közölte. (A vízügyi szakemberek ebben a térségben 885 centiméteres tetőzést jeleztek.) A csaknem ezer lakosú Kisorosziba az út lezárása után Visegrádról komppal szállítják majd át az élelmiszert, az orvosi ellátást helyben biztosítják, az esetleges kórházi kezelésre helikopterrel vihetik a betegeket a váci kórházba – közölte a polgármester. "Már mindent megszerveztünk, hiszen a település nem először néz elébe hatalmas áradásnak, a lakosság viszonylag nyugodtan várja a vizet" – fogalmazott Molnár Csaba.

Csütörtökön délelőtt összeül az OMIT Tudományos tanácsa, amelyet a 2000. évi rendkívüli tiszai árvízvédekezés alkalmával hívtak össze először a védekezés kritikus helyzeteinek elemzéséhez és a szükséges megelőző, illetve operatív beavatkozások döntéseinek előkészítéséhez. A testület javaslattevő, véleményező szerepet tölt be az OMIT mellett - írta a szervezet.

Megjegyzik: az ár várható levonulása az emberi erőforrások és a technikai eszközök bevetésének köszönhetően előreláthatólag sehol nem okoz majd kritikus, kezelhetetlen helyzetet.

A legutóbbi vízjelentés szerint a Duna 4 óra alatt Nagybajcsnál is 9 centimétert emelkedett, így a vízállás a Győr-Moson-Sopron megyei településnél 786 centiméter, a tetőzést pedig 900 centiméter körül várják, amely 25 centiméterrel haladja meg a 2002-ben mért legnagyobb vízállást.

Az OMIT tájékoztatása szerint már 707,7 kilométer töltésen van árvízvédelmi készültség Magyarországon. I. fokú védekezés van 371,7 kilométeren (a Dunán Budapest alatt Ercsitől az országhatárig, a Marcal középső szakaszán).

II. fokú védekezés van 82,4 kilométeren (a Duna Budapest alatti szakaszán a jobb parton Érdig, a bal parton Soltig), és III. fokú a védekezés 62,4 kilométeren (a Rába Győr-Árpási, Győr-Koroncói szakaszán, a Marcal Győr-Koroncói, valamint a Koroncó-Mórichida árvízvédelmi szakaszán).

Rendkívüli védekezés folyik 191,2 kilométeren (a Győr-Moson-Sopron megye területén a Duna-menti és Mosoni-Duna menti, Komárom-Esztergom megye és Pest megye Budapest feletti területén a Duna-menti állami védvonalakon).

A védekezésben 13 önkormányzat vesz részt.
 

Kimaradt?