banner_mHDmzQnh_webbanner_970x250.gif
banner_Qadt244U_webbanner_728x90.gif
banner_wHx3GucY_webbanner_300x250.gif

Több mint négyszáz tüntetőt vettek őrizetbe a fehérorosz hatóságok

Több mint négyszáz embert vettek őrizetbe a rendfenntartó erők vasárnap a fehérorosz fővárosban, Minszkben, valamint az ország más településein tartott tiltakozó megmozdulásokon – számolt be a Vjaszna emberi jogi szervezet.

Honlapjukon 425 ember nevét közölték, és a tájékoztatás szerint a lista egyre bővül. Tiltakozó megmozdulások voltak egyebek között Bresztben, Bobrujszkban, Vicebszkben, Homelben és Hrodnában. Az eseményekről tudósító újságírókat is őrizetbe vettek a hatóságok, országosan 43-at, közülük 25-öt a fővárosban.

Már két hónapja tartanak a tiltakozó megmozdulások Fehéroroszországban az augusztus 9-i vitatott tisztaságú elnökválasztás miatt, amelyen a hivatalos eredmény szerint 80,1 százalékkal hatodik mandátumára újraválasztották Aljakszandr Lukasenkát.

Az Európai Unió szerint a választás nem volt "sem tiszta, sem méltányos", Brüsszel így nem ismeri el Lukasenkát elnöknek, akárcsak számos szomszédos ország. A belbiztonsági erők nem hivatalos adatok szerint több mint 13 ezer embert tartóztattak le a tiltakozások miatt.

Sok ellenzéki személyiség jelenleg is börtönben van, vagy külföldre menekült, mint a választás második helyezettjének nyilvánított Szvjatlana Cihanouszkaja.

banner_2OFm8Z0e_webbanner_3_970x250.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?