Koronavírus: rekordot döntött a fertőzöttek és az elhunytak száma Magyarországon

Elhunyt tizenhét beteg, és újabb 1322 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést – közölte a koronavirus.gov.hu pénteken. Ez mostanáig a legmagasabb napi esetszám mindkét tekintetben.

A kormányzati portálon azt írták: 28 631-re nőtt a Magyarországon azonosított fertőzöttek száma. Az elhunytak száma 798-ra emelkedett, 6349-en már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 21 484. 740 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 47-en vannak lélegeztetőgépen. Hatósági házi karanténban 22 906-an vannak, a mintavételek száma 740 043-ra nőtt.

Kiemelték: a járvány második hulláma zajlik Magyarországon. A kormány célja, hogy az ország működőképességét megtartsák, és ne hagyják, hogy a vírus megbénítsa a mindennapokat, ezért egy hónappal meghosszabbították a járvány miatti határellenőrzést, és továbbra is az általános szabályok betartását kérik.

Kötelező a maszk használata az üzletek és a tömegközlekedési eszközök mellett a mozikban, színházakban, a bevásárlóközpontok területén, az egészségügyi és szociális intézményekben, valamint az ügyfélfogadási irodákban is. A vendéglátóhelyeket és szórakozóhelyeket 23 óra után be kell zárni.

A közösségi terjedés megfékezéséért továbbra is azt kérik mindenkitől, kerüljék azokat a helyeket, ahol zárt térben sokan vannak, lehetőleg tartsák a fizikai távolságot, gyakran és alaposan mossanak kezet. Az iskolákban és óvodákban kötelező a testhőmérséklet-mérés, hogy kiszűrjék a lázas gyermekeket és pedagógusokat, és ezzel is védjék az intézmények zavartalan működését.

Az oldal térképe alapján eddig Budapesten (10 576) és Pest megyében (3866) regisztrálták a legtöbb fertőzöttet. Ezt követi Győr-Moson-Sopron (1466), Fejér (1290), Csongrád-Csanád (1234), Hajdú-Bihar (1190) és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye (1174). A fertőzésben legkevésbé érintett megye Tolna (282).

(Nyitókép: Kötelező a maszkhasználat a tömegközlekedésben is | Illusztráció: MTI)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?