Amerikai sajtó: olyan kínos volt az elnökjelölti vita, hogy ennyi elég is volt

Az amerikai média szerdán egyöntetűen negatívan ítélte meg Donald Trump elnök és Joe Biden, a demokraták elnökjelöltje kedden az ohiói Clevelandben tartott első elnökjelölti vitáját.

Az írott és elektronikus sajtó elsősorban az elnökjelölti vita hangnemét kifogásolta, és széleskörű egyetértés mutatkozott abban, hogy zűrzavaros és kínos pillanatokkal, sértésekkel terhelt volt a kedd esti másfél óra Clevelandben.

A The Wall Street Journal című lap "kaotikusnak" minősítette, a Politico "a nemzeti szégyen pillanatairól" írt, a USA Today "fájdalmasnak" tartotta a vitát. Az MSNBC televízióban szerdán még azt is felvetették, hogy Joe Bidennek, a demokraták elnökjelöltjének nem is kellene részt vennie a következő két - október 15-én és október 22-én tartandó - elnökjelölti vitán.

A CNN hírtelevízió két műsorvezetője szintén azt feszegette, hogy érdemes-e megtartani a többi országos televíziós vitát. "Tessék törölni a (további) vitákat" - fogalmazott a baloldali liberális Atlantic magazin cikke.

Több bírálat érte Chris Wallace-t, a vita moderátorát is, mert nem vetett gátat a verbális agressziónak. A közösségi médiában bocsánatkérést is követeltek tőle. Donald Trump a saját Twitter-oldalán meg is jelentetett egy olyan bejegyzést, amely szerint "Chris Wallace testesíti meg azt, amiért az amerikai közvélemény bizalmatlan a média iránt".

Így látják a politikusok és a jelöltek

Nancy Pelosi, demokrata párti házelnök az MSNBC televízióban szerdán elégedettségét fejezte ki Biden vitán nyújtott teljesítményével. "Mindenki láthatta Joe Biden hitelességét" - fogalmazott Pelosi, aki korábban kétszer is arra sürgette Bident, hogy ne vegyen részt az elnökjelölti vitán. Több republikánus politikus - köztük az ohiói Darrell Issa - Bident bírálta, néhány, a vitában kifejtett álláspontjáért.

Az Ohióban kampányoló Joe Biden szerdán újságíróknak kijelentette: az első elnökjelölti vita "ébresztő volt az egész nemzet számára". Majd azt állította: az elnök viselkedése a vita alatt "nemzeti szégyen" volt. Korábban Biden a Twitteren azt kifogásolta, hogy Trump kedden este "nem ítélte el a fehér felsőbbrendűséget hirdetőket". Donald Trump szerdán a Twitteren több bejegyzést szentelt a vitának. "Senki nem akarja Aluszékony Joe-t vezetőnek, beleértve a radikális baloldalt (amely kedd este veszített)" - írta az egyik bejegyzésében.

Kapcsolódók

Kimaradt?