Súlyosbodik az árvízhelyzet Csehországban

Már több ezer háztartás maradt áram nélkül Észak-Csehországban, miután a Cseh Energetikai Hivatal a súlyosbodó árvízhelyzet miatt kedden energetikai szükségállapotot hirdetett ki a régióban, és több tucat áramelosztó kikapcsolására kényszerült.

Rendkívül kritikusak az állapotok a régió központjában, a százezer lakosú Ústí nad Labemben, ahonnan a nap folyamán már mintegy hatezer embert kellett kitelepíteni. További ezreket telepítettek ki Kralupyból, Melníkből, Terezínből, Decínből és több kisebb településről. Ústít és Decínt a megáradt Elba gyakorlatilag kettévágta, a közúti hidak le vannak zárva. A két part közti kapcsolatot vasúti hidakon speciális szerelvényekkel biztosítják.

Az elhagyott házakat rendőrök őrzik, akik eddig már több lopási kísérletről tettek jelentést. A tetteseket többnyire sikerült elfogni, s tekintettel a vasárnap estéről érvényben lévő szükségállapotra, tettükért akár nyolc év börtönbüntetést is kaphatnak.

Délután elrendelték a Moldva folyón lévő tárolókból kifolyó víz mennyiségének lehetőségek szerinti további korlátozását, hogy Ústí megmeneküljön az árvíz elől. A Moldva Prága után befolyik az Elbába, s emeli a vízszintet.

Ústíban a folyó menti gátak 10,5-11 méter magasak, de az Elba vízszintje már most tíz méter körül mozog. A meteorológiai előrejelzések szerint tovább emelkedik, s tetőzése csak szerda délelőtt várható.

A csehországi árvíznek a hivatalos közlés szerint eddig már nyolc áldozata van, négy ember pedig eltűnt. A fiatalok vasárnap csónakázni mentek a megáradt Moldvára, s félő, hogy már nem élnek.

A hajóközlekedést a Moldván és az Elbán is leállították. A több mint 150 svájci turistát, akiknek a hajója Lovosice közelében az Elbán rekedt, már korábban autóbuszokkal elszállították Németországba.

Prágában dél óta már nem nő a Moldva vízszintje, de továbbra is súlyos a helyzet, s a tömegközlekedés kaotikus. Tilos a parkok látogatása, mert az elázott talajon kidőlő fák veszélyesek. Az iskolák többsége kedden is tanítási szünetet tartott, bezárt számos színház, mozi és vendéglő. Az elöntött déli városrészekben pedig még nem apad a vízszint.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?