Az Azerbajdzsán és Örményország közötti konfliktus rendezését sürgeti Angela Merkel

Az Azerbajdzsán és Örményország, illetve a szakadár Hegyi-Karabah örmény erői között kezdődött harcok azonnali leállítását és a konfliktus tárgyalásos rendezését sürgette a német kancellár az örmény miniszterelnöknél és az azeri elnöknél – közölte kedden a német kormány szóvivője.

Angela Merkel hétfőn Nikol Pasinján örmény kormányfővel, kedden Ilham Alijev azeri államfővel tárgyalt az országaik közötti konfliktus elmérgesedéséről. Aláhúzta, hogy sürgetően szükségesnek tartja az azonnali fegyvernyugvást és a visszatérést a harcmezőről a tárgyalóasztalhoz.

A tárgyalásokhoz megfelelő fórumot biztosít az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) úgynevezett minszki csoportja – emelte ki a német kancellár Steffen Seibert kormányszóvivő közleménye szerint. Hozzátette, hogy a szomszédos országoknak is hozzá kell járulniuk a békés rendezéshez.

A vitatott hovatartozású Hegyi-Karabahban és az örmény-azeri határvidék más térségeiben vasárnap kezdődött el ismét a csaknem harminc éve rövidebb-hosszabb megszakításokkal tartó fegyveres harc. A két, egymással szomszédos korábbi szovjet köztársaság területi vitája a Szovjetunió megszűnésekor, 1991-ben kezdődött, amikor a túlnyomórészt örmények lakta Hegyi-Karabah elszakadt Azerbajdzsántól és kinyilvánította függetlenségét, Baku pedig fegyverrel lépett föl a szakadárok ellen.

Az EBESZ minszki csoportjában 1992 óta folynak tárgyalások Hegyi-Karabah helyzetének békés rendezéséről, Oroszország, az Egyesült Államok és Franciaország társelnöklete mellett. 

(Címlapfotó forrása: Agerpres/EPA)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?