A magyar kormány a Věra Jourova EB-alelnök távozását követeli

Věra Jourová európai bizottsági alelnök kijelentései alkalmatlanná teszik őt arra, hogy EU-biztosként tevékenykedjen - jelentette ki Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár kedd reggel az M1 aktuális csatornán.

Arra reagált, hogy az Európai Bizottság értékekért és átláthatóságért felelős tagja, aki az összes tagállamról jövő hétfőn megjelenő jogállamisági jelentésen dolgozik, nem kímélte Magyarországot a Spiegelnek adott interjúban. Élesen szavakkal kritizálta a sajtószabadság helyzetét, a választásokat és a szavai szerint „beteg demokráciát”.

Kovács Zoltán hozzátette: Vera Jourová pozíciójából adódóan szokatlan, hogy politikai értelemben kritikus megjegyezéseket tegyen egy kormánnyal szemben. Hangsúlyozta: a bizottsági alelnöknek, csakúgy, mint a bizottság egészének pártatlanul kellene őrködnie a fölött, hogy mindenki a jogszabályok szerint tevékenykedjen.

Az interjúban elhangzott durva kijelentések miatt Orbán Viktor miniszterelnök kedd reggel közölt levelében lemondásra szólította fel Věra Jourovát, és egyértelművé tette, hogy amíg ez nem történik meg, Magyarország kormánya minden kapcsolatot megszakít az alelnökkel - fűzte hozzá az államtitkár.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?