Tovább halasztják Tóásó Előd tárgyalását

Ismét elnapolták hétfőn Bolíviában annak a pernek a tárgyalását, amelynek egyik vádlottja a magyar-román kettős állampolgárságú Tóásó Előd. Ezt az egyik ügyvéd, Sergio Rivera közölte az EFE spanyol hírügynökséggel.

Azért halasztották el ismét a tárgyalást, mert egy másik vádlott, Ronald Castedo még nem épült fel szívműtétjéből, és nem tudott jelen lenni a tárgyaláson, márpedig a szabályok szerint a meghallgatás így nem folytatható le.

A perben – amelynek összesen 39 vádlottja van – éppen Tóásó Előd meghallgatása következne. Rivera erről most elmondta, hogy a vallomás sok tekintetben feltáró jellegű lesz, és meglepetéseket is tartogat elsősorban a vádlott elfogásának módjáról. Az ügyvéd jelezte, hogy a folytatást csütörtökre tervezik, de amennyiben Castedo akkor sem tud megjelenni, további halasztás is elképzelhető.

Bolíviai kommandósok 2009. április 16-án hajnalban a helyi ellenzék fellegvárának számító Santa Cruz város Las Américas nevű szállodájában lőtték le a bolíviai születésű, bolíviai-magyar-horvát állampolgárságú Eduardo Rózsa-Florest, az erdélyi Szovátáról való Magyarosi Árpádot és az ír Michael Martin Dwyert. A horvát-bolíviai állampolgár Mario Tadicot, valamint a román és magyar állampolgársággal is rendelkező Tóásó Elődöt letartóztatták.

A bolíviai hatóságok azt állítják, hogy terrorcsoportot számoltak fel, amely Evo Morales elnököt is meg akarta gyilkolni. Az akció két túlélőjét a bolíviai törvények értelmében már rég szabadon kellett volna engedni, mivel 36 hónapnál hosszabb ideig senkit nem tarthatnak előzetes letartóztatásban.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?