Koronavírus Magyarországon: továbbra is nagy az új fertőzöttek száma

Elhunyt öt idős, krónikus beteg, és újabb 844 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést - közölte a koronavirus.gov.hu hétfőn.

A kormányzati portálon azt írták: 13 153-ra nőtt a Magyarországon azonosított fertőzöttek száma. Az elhunytak száma 642-ra emelkedett, 4117-en már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 8394. Az aktív fertőzöttek 42 százaléka, az elhunytak 58 százaléka, a gyógyultak 42 százaléka budapesti.

Kórházban 287 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 16-an vannak lélegeztetőgépen. Hatósági házi karanténban 26 668-an vannak, a mintavételek száma 549 211.

Kiemelték, ahogy az új fertőzések adatai is figyelmeztetnek, a járvány második hulláma zajlik Magyarországon, a vírus már közösségben terjed. A kormány célja, hogy az ország működőképességét megtartsa, és ne hagyja, hogy a vírus megbénítsa a mindennapokat, ezért a már érvényben lévő és könnyen betartható általános szabályoknak most még nagyobb a jelentősége.

Kérik, hogy az üzletekben és a tömegközlekedési eszközökön a kötelező maszkviselés szabályait mindenki szigorúan tartsa be. Mint írták, a közösségi terjedés megfékezése érdekében továbbra is kerülni kell azokat a helyeket, ahol zárt térben sokan vannak, lehetőleg tartsák a szociális távolságot, gyakran és alaposan mossanak kezet.

Akinél külföldi tartózkodás vagy egyéb ok miatt hatósági házi karantént rendeltek el, az szigorúan tartsa be. Bárki, akinek tünetei vannak, ne menjen közösségbe, maradjon otthon és telefonon értesítse háziorvosát - hangsúlyozták.

Kapcsolódók

Kimaradt?