Szlovéniában rekordot döntött az újonnan azonosított koronavírusos fertőzöttek száma

Szlovéniában rekordot döntött, Horvátországban pedig ismét meghaladta a háromszázat az újonnan azonosított koronavírus-fertőzöttek száma - derült ki a válságstábok szerdai jelentéséből.

Szlovéniában a kormány által közzétett adatok szerint kedden 79-cel 3312-re nőtt az azonosított koronavírus-fertőzöttek száma. Hétfőn még 45 új esetről számoltak be. Az eddigi legtöbb fertőzést, 61-et a járvány kezdetén, március 26-án regisztrálták az országban. Nem történt új haláleset, a járvány eddigi halálos áldozatainak száma így 135 maradt. A diagnosztizált betegek közül 33-an vannak kórházban, és közülük négyet ápolnak intenzív osztályon. Az aktív betegek száma 519.

Új járványgócok az idősotthonokban és az iskolákban alakultak ki. Szlovéniában szeptember 1-jén kezdődött a tanév. Teljes intézményeket nem zárnak be a járványhelyzet miatt, csak osztályokat küldenek karanténba, és digitális oktatásra állnak át, majd a 14 nap lejártával a tanulók visszatérnek a tantermekbe.

Horvátországban a válságstáb jelentése szerint az elmúlt 24 órában 341-gyel nőtt, és elérte a 12 626-ot az azonosított koronavírus-fertőzöttek száma. Kedden még 204 esetről számoltak be, az elmúlt héten az új fertőzöttek napi száma többször is meghaladta a háromszázat. Kedden három új haláleset történt, így a járvány halálos áldozatainak száma 206-ra nőtt. A betegek közül 299-en vannak kórházban, közülük 24-en lélegeztetőgépre kapcsolva. Az aktív betegek száma 2587, és 8688-an vannak hatósági karanténban.

Vili Beros egészségügyi miniszter a sajtónak úgy nyilatkozott: a napi új esetek számánál sokkal fontosabb, hogy hányan kerülnek kórházba, illetve hogy van-e szükségük lélegeztetőgépre. Jelenleg 24-en vannak intenzív osztályon, kettővel többen, mint egy nappal korábban, és ez nem jó - mondta, majd hozzátette: azok, akik lélegeztetőgépre vannak kapcsolva, nem biztos, hogy fel is épülnek. Kiemelte: Horvátország a negyedik az Európai Unió tagországai között, ahol százezer főre vetítve a legmagasabb a halálozási arány. Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) legutóbbi összegzéséből kiderült, hogy Romániában a legmagasabb, 3,2 a koronavírus-fertőzésnek tulajdonítható halálozási ráta, ezt követi Bulgária (1,6), Spanyolország (1,4) és Horvátország (0,7). Beros szerint mindenki maga tehet a legtöbbet a járvány megfékezéséért. "Ismerjük a módját annak, hogyan tudunk, azaz hogyan kell küzdenünk a járvány ellen, és ezt tiszteletben kell tartani" - húzta alá.

Kapcsolódók

Kimaradt?