Több vezető orosz politikus is beoltatta magát a Szputnyik V vakcinával

Beadatta magának Szergej Szobjanyin moszkvai polgármester és Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter a koronavírus-fertőzés elleni, Szputnyik V nevű új orosz vakcinát, miközben Moszkvában felkészültek az oltóanyag tesztelésének harmadik szakaszára.

Szobjanyin erről maga tett nyilvános bejelentést Vlagyimir Putyin orosz elnökkel pénteken megtartott online munkatalálkozóján. Döntését azzal indokolta, hogy másképp nem tudná meggyőzni a védőoltás biztonságosságáról az oroszoknak azt a felét, amely a közvélemény-kutatások szerint nem bízik a hazai vakcinában. Sojgu a Független Államok Közössége, a Sanghaji Együttműködési Szervezet, valamint Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezete védelmi minisztereinek moszkvai tanácskozásán, az orosz oltóanyag prezentációján árulta el, hogy már őt is beoltották.

Az orosz vezetők közül Gyenyisz Manturov ipari és kereskedelmi miniszter szeptember 2-án, Marat Husznullin miniszterelnök-helyettes pedig augusztus 20-án adatta be magának a feltételesen augusztus 11-én bejegyzett védőoltást. A vakcinát Vlagyimir Putyin egyik lánya is kipróbáltatta magán. Anasztaszija Rakova moszkvai polgármester-helyettes pénteken közölte, hogy az orosz főváros 2., 62. és 220. poliklinikája megkapta a vakcina tesztelésének "posztregisztrációs" (harmadik) fázisához szükséges oltóanyagot, és készen áll annak jövő heti startjára. Ebben a szakaszban 40 ezer felnőttkorú, de 60 év alatti, orosz állampolgárságú, moszkvai egészségbiztosítással és két negatív Covid-19-teszteredménnyel rendelkező önkéntes vesz majd részt. A nők esetében feltétel még a negatív terhességvizsgálat is, a férfiakéban pedig az, hogy az elkövetkező három hónapban ne tervezzenek gyereket nemzeni.

Az oltóanyag biztonságosságát, immunogenitását és hatékonyságát vizsgáló tesztelési szakasz, amelyre a moszkvai önkormányzat honlapján továbbra is lehet jelentkezni, 180 napig tart, de nem kizárt, hogy egy további félévre meghosszabbítják. Eredményei alapján a vakcina megkaphatja majd a végleges regisztrációt, és kiterjeszthetik az oltási engedélyt a lakosság más csoportjaira, így a 60 év feletti korosztályokra is.

Gyenyisz Logunov, a vakcinát kifejlesztő Nyikolaj Gamaleja Nemzeti Járványügyi és Mikrobiológiai Kutatóintézet igazgatóhelyettese a Rosszija 24 televíziónak azt mondta, hogy az intézet a tervek szerint szeptember 11-12-én kaphatja meg az engedélyt a vakcina polgári forgalmazására. Ezután megkezdődhet a veszélyeztetett lakossági csoportok - orvosok, pedagógusok - önkéntes alapú, tömeges oltása.

Orosz hírügynökségek szerint a The Lancet című orvosi folyóirat publikálta a Szputnyik V tesztelése első és második szakaszának eredményeit. A közlés értelmében a beoltott személyekben mintegy másfélszer annyi antitest alakul ki, mint azokban, akik átestek a Covid-19 betegségen. Ez a tájékoztatás szerint jobb eredmény, mint amit a brit AstraZeneca gyógyszergyár ért el, amelynek esetében a gyógyult betegek és a beoltottak esetében az antitestszám hozzávetőlegesen azonos.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?