238 nap éhségsztrájk után meghalt egy bebörtönzött török jogvédő

Meghalt egy Törökországban bebörtönzött, éhségsztrájkoló emberi jogi ügyvédnő. A 42 éves Ebru Timtik azt akarta elérni, hogy tisztességes bírósági tárgyalást tartsanak mind az ő, mind 17 kollégája ügyében – adta hírül pénteken a Haladó Ügyvédek Szövetsége nevű török szervezet.

Az ügyvédnő júliusban került kórházba, halálakor már csak 30 kilogramm volt. Timtik és társait azzal a váddal csukták le, hogy kapcsolatban állnak egy terrorista szervezettel. Az ügyvédnőt 13 és fél év börtönre ítélték.Timtik februárban kezdett éhségsztrájkba egyik kollégájával, akinek állapota már szintén válságos.

Török ellenzéki pártok már jó ideje megkérdőjelezik a bíróságok pártatlanságát és függetlenségét Recep Tayyip Erdogan elnök országában. Jogászok több szabálytalanságról és hatalmi beavatkozásról adtak hírt, egyebek közt arról, hogy elmozdították tisztségükből azokat a bírókat, akik eredetileg a vizsgálati fogság megszüntetését rendelték el a 18 ügyvéd ügyében.

Pénteken tömeg gyűlt össze Timtik emlékének adózva Isztambulban. A rendőrség a résztvevők felvonulását könnygázzal és gumilövedékek használatával megakadályozta, és legalább még egy ügyvédet őrizetbe vett.

Pár hónapja éhségsztrájk közben vesztette életét egy törökországi népi zenekar két tagja is. Szintén terrorista kapcsolatokkal vádolták őket.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?