Bevetették a Nemzeti Gárdát a wisconsini Kenoshában az erőszakba torkolló tüntetések megfékezésére

Bevetették a Nemzeti Gárdát hétfőn a wisconsini Kenosha városában, ahol erőszakba torkolló tüntetések kezdődtek, miután előző nap rendőrök többször hátba lőttek egy afroamerikai férfit.

A Michigan-tó délnyugati partján fekvő Kenoshában vasárnap délután egy családi vitához hívták ki a rendőröket, akik egyelőre tisztázatlan körülmények között többször hátba lőtték Jacob Blake 29 éves afroamerikai férfit. Blake-et súlyos állapotban helikopterrel szállították Milwaukee egyik kórházába, ahol megműtötték. A kórház hétfői jelentése szerint az állapota stabil.

A városban vasárnap gyújtogatások és erőszakba torkolló tüntetések kezdődtek a rendőri erőszak ellen. Tony Evers, Wisconsin demokrata párti kormányzója már vasárnap közleményben ítélte el a rendőrök erőszakos fellépését, „a túlzott erőszakot". Majd hétfőn – miután a megmozdulások nem csillapodtak – elrendelte a Nemzeti Gárda bevetését az erőszak megfékezésére. A kormányzó egyúttal bejelentette, hogy hétfőn rendkívüli ülést tart a wisconsini törvényhozás, hogy megtárgyaljon egy, a rendőrségi problémákkal foglalkozó törvénycsomagot. A rendőrök elszámoltathatóságáról és egyes rendőri intézkedések, például a fojtófogás betiltásáról szóló törvénycsomagot egyébként már egy hónappal ezelőtt előterjesztették.

 

Hétfőn Evers „empátiára, emberségre és a rendszerszerű rasszizmus megfékezésére" szólította fel a rendőröket, de Kenosha rendőri szervezetének vezetője, Pete Deates bírálta a kormányzót, mert szerinte teljesen felelőtlenül, gyorsan ítéletet mondott a rendőrségről. Deates arra kérte a közvéleményt, hogy várjon, amíg ismertté nem válnak a tények. Joe Biden, a demokraták elnökjelöltje hétfőn szintén közleményt adott ki, amelyben az esetben eljáró rendőrök felelősségre vonását szorgalmazta.

A közösségi médiában nyilvánosságra került egy mobiltelefonnal készült videófelvétel, amelyen az látszik, hogy Blake az autójához indult, nyomában két rendőrrel. A rendőrök egyike megragadta az ingét, éppen akkor, amikor beszállni készült a vezetőülésbe, majd több lövés dördült el. A videóból nem egyértelmű, hogy csak az egyik rendőr lőtt-e, vagy mindketten lövéseket adtak le.

 

Josh Kaul wisconsini igazságügyi miniszter azonnal kényszerszabadságra küldte az intézkedésben részt vevő rendőröket, és vizsgálatot rendelt el az eset körülményeinek tisztázására.

(A nyitókép forrása: bloomberg.com)

Kapcsolódók

Kimaradt?