Döbbenetes pusztítást végeztek Kaliforniában a bozóttüzek, amelyek egy hete lángolnak

Egy hét alatt négyszázezer hektárt pusztítottak el Kaliforniában a bozóttüzek. Az amerikai délnyugati szövetségi tagállam hatóságai szerint a helyzet súlyosbodhat.

Az amerikai délnyugati szövetségi tagállam hatóságai szerint a helyzet súlyosbodhat. Helyi idő szerint szombaton újabb tüzek fellángolására figyelmeztettek villámcsapások következtében. „Emberek tízezrei menekülnek a lángok elől, Kalifornia egyes részeit teljesen befedte a füst. Mindenkinek ébernek kell lennie és rendelkeznie kell egy menekülési tervvel” – hangsúlyozták az illetékes hatóságok.

„Az erős hőség és a szárazság miatt a hétvégén villámcsapások újabb tüzeket okozhatnak” – közölte az amerikai meteorológiai szolgálat. Jeremy Rahn, a kaliforniai erdőgazdálkodási és tűzvédelmi hatóság szóvivője szerint 13 700 tűzoltó küzd a lángokkal csaknem kéttucat tűz megfékezése érdekében.

Gavin Newsom kaliforniai kormányzó Ausztráliához, Kanadához és néhány amerikai tagállamhoz fordult segítségért pénteken. Szombaton Twitter-oldalán egy drámai felvételt tett közzé a pusztításról. „Ha nem hisznek a klímaváltozásban, jöjjenek Kaliforniába” – írta Newsom. A tüzek miatt eddig mintegy 120 ezer embernek kellett elhagynia otthonát. Hatan életüket vesztették. A kormányzó már szerdán rendkívüli állapotot hirdetett ki Kaliforniában.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?