Romániát sújtja a leginkább a koronavírus-járvány az Európai Unióban

Romániát érinti a leginkább a koronavírus-járvány az EU tagállamai közül az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) legrissebb jelentése szerint. A Nagy-Britanniára is kiterjedő elemzés a július 20. és augusztus 2. közötti adatokat vizsgálja.

A jelentés szerint Romániában a legnagyobb a pozitív eredményű tesztek aránya és az egymillió lakosra jutó halálos áldozatok száma a az EU tagállamai közül, a 100 ezer lakosra jutó új fertőzések száma pedig a négyszerese az uniós átlagnak a vizsgált időszakban.

Az ECDC elemzése szerint a két hét alatt jegyzett új esetek száma Spanyolországban 28 267, Romániában 15 420 és Franciaországban 13 245 volt, viszont Romániában jóval kisebb számú tesztet végeztek. Az intenzív osztályon kezelt betegek száma Bulgáriában, Horvátországban, Csehországban, Luxemburgban, Szlovéniában és Romániában nőtt.

Az augusztus 2-át követő időszakban csupán hat uniós tagállamban (Belgium, Csehország, Luxemburg, Málta, Románia és Spanyolország) nőtt 30 százalékkal az új fertőzések száma. A 100 ezer lakosra jutó új esetek száma csak három államban, Spanyolországban (60,2), Romániában (79,4) és Luxemburgban (209,5) nagyobb 60-nál. Luxemburg ugyanakkor nagyon kis népességű ország, és az elvégezett tesztek száma magas. Az EU átlaga 21,5.

Romániában a legnagyobb az egymillió lakosra jutó elhalálozások száma, 19,1 két hét alatt. Nagy-Britanniában ez a szám 13,8, Bulgáriában 12,3 míg az EU átlaga 4,1. Szintén Romániában produkálták a legnagyobb arányú pozitív esetet (6,2 százalék) a két hét alatt elvégzett tesztek. Horvátországban ez az arány 5,1 százalék, Spanyolországban 4,5 százalék, az EU átlaga 1,4 százalék.

Kapcsolódók

Kimaradt?