Járványhelyzet: ezek az európai országok korlátozzák jelenleg a Romániából érkező személyek belépését

Az esetszámok növekvő tendenciája miatt egyre több országban kerül „tiltólistára” Románia, ami a beutazást illeti. Ez jelenthet karanténkötelezettséget is, máshol pedig csak negatív koronavírusteszt felmutatásával fogadnak Romániából érkező személyeket. Ez gondot jelent egyrészt azoknak, akik a nyár hátralevő részében külföldi vakációzást terveztek, másrészt a külföldön élő, dolgozó román állampolgároknak is bonyodalmat okoz, akik időközben hazalátogattak. A bukaresti külügyminisztérium – folyamatosan frissülő – adatai alapján összefoglaltuk, jelenleg mely országokban hoztak korlátozásokat a Romániából érkezőkkel szemben. 

Mivel a beutazási korlátozások gyorsan változnak, elutazás előtt feltétlenül tájékozódjanak a célország hivatalos oldalain, valamint a román külügyminisztérium honlapján. Hasznos lehet még az Európai Bizottság honlapja, amely azok tájékoztatására készült, akik az Európai Unión (EU) belül utaznának. A honlapot ezen a linken érheti el, a jobb felső sarokban állíthatja be a magyar nyelvet.

Ausztria

Hétfőtől, július 27-étől a Romániából érkezők (román vagy más EU-s állampolgárok) akkor léphetnek be szabadon Ausztriába, ha olyan negatív eredményű koronavírustesztet tudnak felmutatni, ami az eddigi négy nap helyett a beutazást megelőző legfeljebb három napban (72 óra) készült. A teszteredményt angol vagy német nyelven kell bemutatni. 

Ennek hiányában, saját költségükön, az eddigi 14 nap helyett 10 napos karanténba kell vonulniuk. Ha a karantén ideje alatt negatív eredménnyel tesztelik, a karantént felfüggesztik. Amennyiben a Romániából érkező utazó nem tud felmutatni a határon negatív tesztet, vagy nem tudja bizonyítani, hogy van megfelelő hely, ahol karanténba vonulhat, nem léphet Ausztria területére.

Belgium

Belgium zöld, narancssárga és piros zónás területekre osztotta fel a különböző országokból érkező turistákat, Románia narancssárga besorolás alá került. Ennek értelmében a Romániából érkező személyeknek javasolják, hogy konzultáljanak egy orvossal egy esetleges koronavírusteszt elvégzéséről, aki tanácsot ad a turistának arról is, hogy vonuljon-e otthoni elkülönítésbe. Mindezt azonban a belga hatóságok csak javasolják, nem kötelező jellegűek. Továbbá szükséges kitölteni egy úgynevezett Public Health Passengers Locator Form dokumentumot, ami innen letölthető.

Ciprus

A szigetország hatóságai A, B és C kategóriába sorolja a külföldről érkezőket, Románia C jelzést kapott, amire a legszigorúbb szabályok vonatkoznak. Ennek értelmében kötelezően 14 napos otthoni elkülönítésbe kerülnek a Romániából érkezők az általuk bejelentett lakcímen, turisztikai célból pedig nem fogadják a C jelzésű országokból érkező állampolgárokat.

Azoknak a személyeknek, akik Romániából utaznak a szigetországba, és nem rendelkeznek ciprusi állampolgársággal, sem tartózkodási engedéllyel, a beutazáshoz szükségük van egy utazási engedélyre, amit erről az oldalról lehet beszerezni, és az érkezés előtt legalább 24 órával regisztrálni kell. Az engedély magában foglalja egy koronavírussal kapcsolatos kérdőív elektronikus kitöltését és a repülési adatok bevezetését.

Szükség van egy angol nyelvű negatív PCR-típusú molekuláris tesztre, amelyet az ország területére való belépés előtt legfeljebb 72 órával készítettek Romániában, valamint a ciprusi belügyminisztérium által a nem rezidensek számára kiadott különleges engedélyre.

Csehország

Románia ugyan zöld besorolást kapott, viszont azok a román állampolgárok, akik a beutazás előtt több mint 12 órát járványtani szempontból magas kockázatú országokban (Svédország, Szerbia, Montenegró) töltöttek, Csehországban jelentkezniük kell egy orvosi rendelőben koronavírustesztelés céljából, amelynek elvégzésétől 72 óráig korlátozzák az illető mozgásszabadságát. 

A munkavállalás céljából Csehországba érkező romániai állampolgároknak (ha az elmúlt 14 napban legalább 12 órát Romániában töltöttek) negatív koronavírustesztet kell felmutatniuk munkahelyükön. Ez nem lehet négy napnál régebbi, és a vizsgálatot Csehországban kell elvégezni. A turisztikai, tanulmányi vagy átutazási célokból érkezőkre ezek az előírások nem vonatkoznak.

Észtország

Július 27-étől augusztus 2-áig 14 napos házi elkülönítés vár kötelezően a román állampolgárokra. Az észt hatóságok a járványtani szempontból kockázatos országok listáját péntekenként frissítik. 

Finnország

Romániából nem fogadnak beutazókat, csak akkor, ha a személynek nyomós indoka van Finnországba menni – például tartózkodási engedéllyel rendelkeznek, munkavállalók, finn állampolgárok családtagjai, finnországi tanintézményben tanulnak. Minden, Finnországba lépő személynek önkéntes házi karantént javasolnak. 

Görögország

Július 28-ától negatív PCR-tesztet kell felmutatniuk Görögországban a reptéren azoknak az állampolgároknak, akik Romániából repülőgéppel érkeznek. Azokon a román állampolgárokon, akik július 28-én vagy 29-én érkeznek meg Görögországba, és nem volt lehetőségük indulás előtt koronavírustesztet végezni, érkezéskor, a reptéren fogják elvégezni a vizsgálatot.  

A tesztet akkreditált laborban kell elvégezni és az eredményt angol nyelvű dokumentumban kell bemutatni, aminek tartalmaznia kell az illető személyes adatait is. A teszteredmény felmutatása nem zárja ki a görög hatóságok által kért online kérdőív (Passenger Location Form - PLF) kitöltésének kötelezettségét, illetve a szúrópróbaszerű tesztelés lehetőségét sem. A Kulata-Promachonas határállomáson az átkelési feltételek nem változtak.

Hollandia

A Romániából érkezőknek a holland hatóságok 14 napos otthoni elkülönítést javasolnak. A repülőgéppel utazó személyeknek egy egészségügyi nyilatkozatot kell kitölteniük és a reptéren felmutatniuk. A dokumentum innen letölthető

Izland

14 napos intézményes vagy házi karantén vár azokra, akik Izlandra utaznak, az intézkedést azzal lehet kiváltani, ha a reptéren saját költségen koronavírustesztet végeznek. 

Írország

Az Írországba Romániából érkező személyeknek 14 napos otthoni elkülönítésbe kell vonulniuk a határ átlépése után. Belépéskor egy formanyomtatványt kell kitölteni az írországi lakhely adataival. Az intézkedés augusztus 10-éig érvényes. 

Lettország

A Romániából érkező személyeknek 14 napos otthoni elkülönítésbe kell vonulniuk a határ átlépése után. 

Litvánia

A bukaresti külügyminisztérium legfrissebb adatai a július 22-26-a közötti hétre vonatkoznak, amikor román állampolgárokat nem engedtek be Litvániába (az átutazókra ez nem érvényes). Mivel a romániai járványhelyzet azóta csak súlyosbodott, nem valószínű, hogy a szigorú szabályt enyhítenék a litván hatóságok.

Magyarország

A magyar beutazási korlátozások értelmében a sárga zónásnak nyilvánított Romániából karanténkötelezettség terhe mellett lehet belépni Magyarországra, a vesztegzár pedig csak két negatív koronavírus-teszttel váltható ki. Ez az intézkedés nem vonatkozik a tehergépjárműveket vezető vagy az országot más célból (nyaralás, munkavállalás stb.) tranzitáló külföldi állampolgárokra. 

Továbbá a jogszabály szerint a Magyarországgal szomszédos országok állampolgárai a határtól számított 30 kilométeres sávon belül legfeljebb 24 órán át tartózkodhatnak az ország területén korlátozás nélkül. 

Emellett a csak magyar okmányokkal rendelkező személyek is tranzitálhatnak Magyarországon keresztül, ez főként azoknak a román-magyar kettős állampolgárságú családoknak jó hír, ahol a kiskorú gyermekek csak magyar útlevéllel rendelkeznek. A Magyarországon átutazók az országon való áthaladás során nem hagyhatják el a tranzitútvonalakat és pihenőt csak az erre kijelölt helyeken tarthatnak. 

Montenegró

A Szerbiából érkező személyek intézményes karanténba kerülnek az országban, a karanténkötelezettség akkor nem érvényes, ha az átutazás Szerbián keresztül ugyanazon a napon megtörténik.

Moldova

Csak nyomós indokkal lehet belépni az országba – például moldovai állampolgárok családjai, diplomaták, ingázók stb.

Nagy-Britannia

A román állampolgároknak a határ átlépése után 14 napos elkülönítésbe kell vonulniuk, az előírás megszegéséért 1000 fontos bírság jár. Emellett a határ átlépése előtt egy formanyomtatvány kitöltésével meg kell jelölniük azt a lakcímet, ahol az elkülönítésüket töltik, illetve azt az útvonalat is, amelyen eljutnak a határtól az adott lakcímig. 

Norvégia

Norvégia fenntartja a karanténkötelezettséget a Romániából érkezőkkel szemben: tíz napra elkülönítésbe kell vonulniuk. A korlátozás alól kivételt képeznek azok a román állampolgárok, akiknek valamely, a karanténkötelezettség alól mentesített országban van az állandó lakhelyük. Ezeknek az országoknak a jegyzéke megtalálható ezen a honlapon

Olaszország

Az olasz hatóságok döntése értelmébe kötelező módon 14 napos egészségügyi felügyelet és házi karantén vár Olaszországban mindazokra, akik az elmúlt 14 napban Romániában tartózkodtak vagy az országon áthaladtak. Kivételt képzenek például az áruszállítást végző személyek. Az intézkedés egyelőre július 31-éig érvényes, amikor felülvizsgálják a helyzetet.

Szlovákia

Romániát járványügyi szempontból kockázatos országnak tekintik a szlovák hatóságok, ezért a román állampolgárok otthoni elkülönítésbe kerülnek, az izoláció ötödik napja után pedig Real Time PCR-tesztet kell végezniük. Amennyiben ennek eredménye negatív, megszűnik a karanténkötelezettség. 

Szlovénia

A román állampolgároknak a határ átlépése után 14 napos elkülönítésbe kel vonulniuk. Az országon való átutazás engedélyezett, ha az út időtartama nem haladja meg a 12 órát.

(Címlapfotó forrása: Agerpres)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?