Chicagóban két Kolumbusz-szobrot távolítottak el


-A A+

Chicagóban két Kolumbusz-szobrot távolítottak el péntekre virradóra – jelentette a The New York Times című lap. 

„A szobrok eltávolítása azoknak a fekete és őslakos aktivistáknak köszönhető, akik ismerik Kolumbusz igazi történetét és annak jelentéstartalmát” – idézte a The Chicago Sun-Times című helyi lap az egyik helybéli lakó véleményét a város olasz negyedének egyik parkjában álló szoborról. Mindkét eltávolított szobor egyébként egy parkban állt és a polgármester utasítására távolították el azokat.  

Lori Lightfoot, a város demokrata párti polgármestere közleményt adott ki a szobrok eltávolításáról, amely – mint fogalmazott – „átmeneti időre” történt. Lightfoot szerint ez „válasz a rendőrök és a tüntetők számára egyaránt veszélyessé vált demonstrációkra, valamint arra, hogy a Grant parkban álló szobrot magánszemélyek akarták eltávolítani rendkívül veszélyes módon”. 

Lightfoot még hozzátette, hogy a közbiztonság érdekében a rendfenntartó erőket most oda kell összpontosítani, ahol a városban a legnagyobb szükség van rájuk. Az elkövetkező napokban a városvezetés bejelenti majd, hogy mi lesz a Chicagóban található többi szoborral, emlékművel, falfestménnyel. A polgármester „nyilvános párbeszédet” szeretne arról, „hogyan méltassák a város történetét és sokszínűségét”.       

A szobrok eltávolításáról szóló polgármesteri döntést ugyanakkor sokan bírálják is. A The New York Times az egyik rendőri szervezetet idézte, amely szerint Lori Lightfoot „meghajolt az anarchisták törvénytelensége előtt”. A szervezet vezetője, John Catanzara a múlt héten levelet írt Donald Trump amerikai elnöknek, hogy segítségét kérje a városban eluralkodott erőszakos bűnözés féken tartásához.

(Címlapfotó forrása: Agerpres/EPA)

HIRDETÉSEZT OLVASTA MÁR?

X