Külügy: további négy, Görögországban tartózkodó román turista koronavírustesztje lett pozitív

További négy, Görögországban tartózkodó román turistáról derült ki, hogy koronavírus-fertőzött – tájékoztatott pénteken a külügyminisztérium. Hárman közülük Thászosz szigetén, egyikük pedig Lefkáda szigetén üdült. 

Korábban a külügyminisztérium további nyolc, Görögországban tartózkodó, igazoltan fertőzött román állampolgárról számolt be. 

A külügy felkér minden Görögországban tartózkodó román állampolgárt, akinél kimutatták a fertőzést, hogy tartsa be a görög hatóságok javaslatait, beleértve a karanténba való helyezést is. 

A tárca figyelmeztet ugyanakkor, hogy a https://travel.gov.gr platform szerint a görög hatóságok módosították az elektronikus formanyomtatvány kitöltésének határidejét, így azt ki lehet tölteni az országba való belépést megelőző nap folyamán bármikor. 

A médiában megjelent információkra vonatkozóan, amelyek arról számolnak be, hogy több román turista megtagadta Görögország területén a karanténba vonulást és úgy döntött, hogy elindul hazafelé Bulgárián keresztül, a külügy leszögezi, hogy „a bolgár törvények értelmében a koronavírussal azonosított személyeket karanténba helyezik”. A bolgár hatóságok azonban úgy is dönthetnek, hogy nem engedik belépni az országba a fertőzött személyeket, mutat még rá a tárca. 

A minisztérium emlékeztet, hogy a Bulgária területére belépő – akár átutazó – személyeknek ki kell tölteniük egy nyilatkozatot, amelyben igazolják, hogy nincsenek a koronavírus-fertőzöttségre utaló tüneteik és az elmúlt 14 napban nem kerültek kontaktusba fertőzött személyekkel, illetve nem helyezték őket karanténba. A formanyilatkozatot a https://www.mae.ro/node/51904 honlapon lehet megtalálni. A román külügyi tárca figyelmeztet, hogy a hamis nyilatkozattételt a bolgár hatóságok az ország törvényei szerint büntetik.

(Címlapi illusztráció forrása: Agerpres/EPA)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?