Kijevben a parlament előtt tüntettek a kisebbségi iskoláknak nyújtandó kedvezmény ellen

Nagyszabású tüntetést szerveztek a parlament elé csütörtökön Kijevben Petro Porosenko volt elnök Európai Szolidaritás pártjának tagjai, valamint több nacionalista erő az ukrán nyelv védelmében, tiltakozva egy kormánypárti törvényjavaslat ellen, amely a kisebbségi tannyelvű iskoláknak adna jelentős könnyítést a már elfogadott nyelvi és oktatási jogszabályokhoz képest.

A tüntetésen becslések szerint egy-kétezren vettek részt. A demonstrálók többsége szájmaszkot viselt, de a koronavírus terjedése elleni védekezéshez szükséges távolságot nem tartották egymás között. A helyszín biztosítására nagyszámú rendőrt vezényeltek ki, rendbontásról ugyanakkor eddig nem érkezett hír.  

A törvényjavaslatot, amely a tiltakozást kiváltotta, Makszim Buzsanszkij, a Volodimir Zelenszkij elnök mögött álló Nép Szolgája párt frakciójának tagja terjesztette a parlament elé. A kisebbségi tannyelvű iskoláknak idén szeptembertől az ötödik osztálytól a tanórák 80 százalékában át kell térniük az ukrán nyelvű oktatásra. A képviselő azt javasolta, hogy ezt töröljék el. Helyette a kisebbségi iskolákban 2023-tól vezessék csak be az áttérést, továbbá lehetővé teszi, hogy a tantárgyak 40-60 százalékában megmaradjon az kisebbségi nyelvű oktatás. Ezenfelül a javaslat értelmében minden ukrajnai iskolában lehetne tanítani "egy vagy több tantárgyat" egyebek mellett a kisebbségek nyelvén is - idézte az Ukrajinszka Pravda hírportál Tarasz Kreminy nyelvi ombudsman magyarázatát, amelyet a Facebookon tett közzé az indítványról. Az ombudsman szerint nem igaz az az állítás, amely szerint ennek a törvényjavaslatnak a célja az orosz vagy más nemzeti kisebbségek sértett alkotmányos jogának a védelme.  

A törvényjavaslatot egyébként a szakbizottság nem javasolta a plenáris ülés elé terjeszteni, viszont a Nép Szolgája frakcióvezetőjének kérésére azt mégis napirendre vették. Később azonban magában a kormányfrakcióban is megoszlottak a képviselők, tapasztalva a javaslattal szembeni negatív társadalmi visszhangot, és többen kijelentették, hogy nem fogják támogatni az elfogadását.

Még szerdán úgy volt, hogy csütörtökön tárgyalja az előterjesztést a parlament a plenáris ülésen, de előző este mégis váratlanul levették a napirendről, és egyelőre nem tudni, mikor tűzik, napirendre, ha ez egyáltalán megtörténik. Emiatt a tüntetés szónokai arra szólították fel a demonstráció résztvevőit, hogy pénteken is vonuljanak a parlament elé.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?