Nemzeti régiók: szombattól folytatja az aláírásgyűjtést az SZNT

A tagállamokat tömörítő Európai Tanács is megszavazta az európai polgári kezdeményezések számára a koronavírus-járvány által akadályozott aláírásgyűjtések határidejének meghosszabbítását, köztük az Székely Nemzeti Tanács által a nemzeti régiók védelmében indított kezdeményezés esetében is. Az SZNT szombattól folytatja az aláírásgyűjtést – közölte nemrég a közösségi oldalán a szervet.

Döntött a Tanács! KÉSZÜLJÜNK!

Közzétette: Székely Nemzeti Tanács – 2020. július 15., szerda

 

Az Európai Tanács kedd esti sajtóközleménye szerint „ideiglenes intézkedéseket” fogadott el az európai polgári kezdeményezéshez kapcsolódóan. A rendeletet a COVID-19 világjárvány miatt számos határidőt meghosszabbít az európai polgári kezdeményezéshez – írták.

„Az átmeneti intézkedések, amelyek 2022 végéig alkalmazandók, több időt biztosítanak a kezdeményezések szervezőinek a támogatási nyilatkozatok összegyűjtésére annak érdekében, hogy elérjék az EU-szerte megkövetelt egymillió aláírási küszöböt” – olvasható a magyarázatban.

A döntés szerint: március 11-én folyamatban lévő kezdeményezésekre (amikor az Egészségügyi Világszervezet bejelentette a COVID-19 világjárványt), az egyéves gyűjtési időszak hat hónappal meghosszabbodik. Azon kezdeményezések esetében, amelyek március 11. és szeptember 11. között kezdték az aláírásokat gyűjteni, a gyűjtési időszak 2021. szeptember 11-ig tart.

 

A tanács további, legfeljebb két évvel meghosszabbíthatja a kezdeményezések gyűjtési időszakát, ha szükséges, a COVID-19-hez kapcsolódó közegészségügyi intézkedések eredményeként. „Ezenkívül a rendelet meghosszabbítja az aláírások tagállamonkénti ellenőrzésének és az EU intézményeinek sikeres kezdeményezéseinek határidejét. Ha a kezdeményezések szervezői ezzel egyetértenek, távolról vehetnek részt a Bizottsággal és az Európai Parlamenttel folytatott találkozókon és a kezdeményezésükkel kapcsolatos nyilvános meghallgatáson” – áll még a közleményben.

Erre vártak

Az SZNT által indított kezdeményezéshez a május 7-i eredeti határidőig meglett a szükséges 1 millió aláírás, azonban a befogadáshoz szükséges másik feltételt nem teljesítette. Magyarországon, Romániában és Szlovákiában lépte át az aláírók száma a népesség arányában megállapított nemzeti minimumértéket, de még legalább négy további uniós államban kell elérni a kvótát, hogy az Európai Bizottság elé terjeszthessék a kezdeményezést.

Az SZNT a koronavírus-járványra való tekintettel kérte az Európai Bizottságtól a határidő meghosszabbítását, amit az EB előbb jelzésértékűen, majd formálisan is jóváhagyott. A bizottság halasztási javaslatát azonban meg kellett szavaznia az Európai Parlamentnek (ami a múlt héten megtörtént) és a tagállamokat tömörítő Európai Tanácsnak is. Vincze Loránt RMDSZ-es európai parlamenti képviselő, a polgári kezdeményezések jelentéstevője az EB és az EP döntése után is felszólította a Székely Nemzeti Tanácsot, hogy ne késlekedjen az aláírásgyűjtés folytatásával, ám a kialakult „nyilatkozatcsörtében” Izsák Balázs SZNT-elnök azt közölte, hogy amíg jogerős döntés nem születik az aláírásgyűjtés folytatásáról, addig nem kockáztatják a kezdeményezés sikerét.

A Székely Nemzeti Tanács által indított, a Kohéziós politika a régiók egyenlőségéért és a regionális kultúrák fenntarthatóságáért indított polgári kezdeményezés azt a célt szolgálja, hogy uniós szintű jogszabály szülessen azon régiók kiemelt támogatásáról, amelyeket nemzeti, etnikai, kulturális, vallási, nyelvi sajátosságok különböztetnek meg az őket körülvevő régióktól.

Vincze Loránt EP-képviselő úgy kommentálta a keddi döntést, hogy „négy hónap munkája ért ezzel be”.

Folytatódhat az aláírásgyűjtés! Az Európai Bizottság javaslata alapján a Parlament után most a Tanács is jóváhagyta...

Közzétette: Vincze Loránt – 2020. július 15., szerda

 

Az EiT jóváhagyta az európai polgári kezdeményezésekhez szükséges aláírások összegyűjtésére vonatkozó határidők visszamenőleges meghosszabbítását. „Ezzel, amint az várható volt, írásban is megvan minden uniós intézmény jóváhagyása a nemzeti régiók támogatásáért indított európai polgári kezdeményezés folytatásához” – írta közösségi oldalán a politikus.

(Nyitóképen: Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács elnöke | Fotó: SZNT Facebook-oldal)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?