Kedd éjféltől egészségügyi vizsgálatnak vetik alá a Romániából Magyarországra utazókat

FRISSÍTVE- Kedd éjféltől (szerdán nulla órától) szigorítja a határellenőrzést Magyarország, jelentette be a kormány vasárnapi sajtótájékoztatóján Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter. Az országokat három kategóriába sorolják. Románia sárga zónának számít, az innen beutazókat egészségügyi vizsgálatnak vetik alá, és ha nem mutatnak fel két, 48 óra különbséggel elvégzett negatív koronavírus-tesztet, 14 napos karanténba kell vonulniuk.

Gulyás Gergely szerint Magyarországon sikerült közösen megnyerni a csatát a koronavírus ellen, viszont nem minden környező országban hasonlóan sikeres a védekezés, ezért lépésekre van szükség a vírus külföldről való behurcolása ellen.

Az operatív törzs javaslatára hozott, a Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet értelmében szerdán nulla órától korlátozzák az országba való belépést: vörös, sárga és zöld kategóriába sorolják az országokat, ezt a felosztást az országos tisztifőorvos határozata rögzíti időről időre az aktuális adatok szerint. Különböző szabályok vonatkoznak a magyar állampolgárokra és hozzátartozóikra, valamint a külföldi állampolgárokra.

A zöld jelzésű országokból, ahol a fertőzöttek száma alacsony, nem korlátozzák a belépést.

A sárga jelzésű országból belépőket egészségügyi ellenőrzésnek vetik alá, ha felmerül a fertőzés gyanúja, nem magyar állampolgárok nem léphetnek be Magyarországra, a magyar állampolgároknak pedig 14 napos karanténba kell vonulniuk. Ez lehet kijelölt hatósági karantén vagy, ha ez nem jelent járványügyi kockázatot, akkor hatósági házi karantén.

Ha az egészségügyi vizsgálat nem igazolja a fertőzés gyanúját, akkor is karanténba kell vonulni, kivéve, ha az illető az elmúlt 5 napban, 48 óra különbséggel elvégzett két negatív koronavírus-tesztet tud felmutatni. Ha az érintett magyarországi lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkezik, hatósági házi karanténba vonul, ha nem rendelkezik lakó- vagy tartózkodási hellyel, akkor a hatóság által kijelölt karanténban lesz elhelyezve. A karanténkötelezettséget negatív koronavírus-teszt felmutatása esetén oldják fel.

A vörös jelzésű országokból nem utazhatnak be nem magyar állampolgárok. A magyar állampolgárok és azok hozzátartozói beutazhatnak, ugyanazon szabályok mellett, mint a sárga jelzésű országok esetében. A karantént azonban ebben az esetben csak két, 48 óra különbséggel elvégzett negatív koronavírus-teszt felmutatásával hagyhatják el.

Magyar állampolgárral azonos megítélés alá esik, aki Magyarországon állandó tartózkodásra jogosult és családtagja, ha ezt a jogát okmánnyal igazolja, illetve aki rendelkezik az idegenrendészeti hatóság valamely jogcímen 90 napot meghaladó idejű magyarországi tartózkodásra jogosító érvényes engedéllyel, és az erről szóló okmányt belépéskor bemutatja.

A tranzit- és teherforgalom, valamint a hivatalos célból történő utazás kivételnek számít, de az egészségügyi ellenőrzés ebben az esetben is kötelező. A rendelet hatálya nem terjed ki arra a személyre, aki a Magyarországra való belépés során hitelt érdemlően igazolja, hogy a határátlépésre jelentkezés napját megelőző 6 hónapon belül a COVID-19 betegségen átesett. Különös méltánylást igénylő esetekben a magyar rendőrség felmentést adhat a beutazási korlátozások alól.

Az országok beosztása:

Sárga kategória: Bulgária, Portugália, Románia, Svédország, az Egyesült Királyság, Norvégia, Oroszország, Szerbia, Japán, Kína és az Amerikai Egyesült Államok.

Vörös: Albánia, Bosznia-Hercegovina, Koszovó, Észak-Macedónia, Moldova, Montenegró, Ukrajna, az ázsiai és afrikai országok, dél-amerikai államok.

Horvátország egyelőre a zöld kategóriában marad.

Az országok teljes listáját a Hivatalos Értesítőben lehet megnézni.

 

 

(Címlapfotó: MTI)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?