Ezek az európai országok korlátozzák most a romániaiak beutazását

Jelenleg nyolc európai ország korlátozza valamilyen formában a Romániából érkező személyek beutazását. A bukaresti külügyminisztérium szerint ezek az államok a következők: Ausztria, Finnország, Írország, Lettország, Málta, Szlovákia, Szlovénia és Nagy-Britannia. Litvánia csak ajánlja a beutazóknak a 14 napos elkülönítést – derül ki a G4media összeállításából.

Ausztria

Július 9-től a román állampolgároknak az utóbbi négy napban készült, angol vagy német nyelvű igazolást (teszteredményt) kell felmutatniuk az osztrák határon arról, hogy nem fertőzöttek. Az igazolás birtokában mentesülnek a karanténkötelezettség alól. Ha nincs igazolásuk, akkor a határ átlépése után 14 napos elkülönítésbe kell vonulniuk. Az előírás megszegéséért 1450 euró bírság jár. Nem kell karanténba vonulniuk az áruszállítóknak, illetve azoknak a személyeknek sem, akik megállás nélkül átutaznak Ausztrián.

Finnország

A Finnországba belépő személyeknek 14 napos otthoni elkülönítésbe kell vonulniuk a határ átlépése után.

Írország

A repülővel és hajóval Írországba érkező személyeknek 14 napos otthoni elkülönítésbe kell vonulniuk a határ átlépése után. Belépéskor egy formanyomtatványt kell kitölteni az írországi lakhely adataival. Az Észak-Írországból a szárazföldi határon Írországba belépő személyek mentesülnek a korlátozás alól. Az intézkedés július 20-ig érvényes.

Lettország

A Svédországból, Portugáliából, Nagy-Britanniából, Romániából, Bulgáriából, Csehországból, Monacóból és Luxembrugból érkező személyeknek 14 napos otthoni elkülönítésbe kell vonulniuk a határ átlépése után.

Litvánia

A hatóságok csak ajánlják a külföldről érkezőknek a 14 napos elkülönítést, az intézkedés nem kötelező.

Málta

Július 15-ig a román állampolgárok nem léphetnek be Málta területére.

Szlovákia

A román állampolgároknak az utóbbi négy napban készült igazolást kell felmutatniuk a szlovák határon arról, hogy nem fertőzöttek. Az országba való belépés után öt napos elkülönítés vár rájuk, akkor is, ha van igazolásuk. Az öt nap után a szlovák hatóságok ismét tesztelik őket. Ha az eredmény pozitív, 14 napig elkülönítésben maradnak, ha negatív, elhagyhatják a karantént.

Szlovénia

A román állampolgároknak a határ átlépése után 14 napos elkülönítésbe kel vonulniuk. Az országon való átutazás engedélyezett, ha az út időtartama nem haladja meg a 12 órát.

Nagy-Britannia

Július 10-től a román állampolgároknak a határ átlépése után 14 napos elkülönítésbe kell vonulniuk, az előírás megszegéséért 1000 fontos bírság jár. Emellett a határ átlépése előtt egy formanyomtatvány kitöltésével meg kell jelölniük azt a lakcímet, ahol az elkülönítésüket töltik, illetve azt az útvonalat is, amelyen eljutnak a határtól az adott lakcímig.

Kapcsolódók

Kimaradt?