A britek nem oldják fel a Romániából beutazók karanténkötelezettségét

Jövő péntektől számos országból karanténkötelezettség nélkül lehet beutazni Angliába. Románia nem szerepel a brit közlekedési minisztérium pénteken közzétett listáján.

A tárca által péntek délután közzétett teljes listán több tucatnyi olyan ország szerepel, amelyek esetében a brit kormány július 10-től feloldja az Angliába beutazókra érvényes, 14 napos elkülönítést előíró karanténszabályozást.

A karanténelőírás alól mentesített országok között van mások mellett Magyarország, Csehország, Lengyelország, Németország, Franciaország, Spanyolország és Olaszország. Portugália, Svédország, az Egyesült Államok és Kína, a közép- és kelet-európai EU-országok közül Bulgária és Románia nem szerepel a listán.

A minisztérium hangsúlyozza, hogy az angliai karanténkötelezettség alól azok a beutazók mentesülhetnek, akik az érkezésük előtti 14 napban nem jártak olyan országokban, amelyek nem szerepelnek az angliai karanténelőírás alól mentesített országok listáján. A többieknek addig kell Angliában karanténban tartózkodniuk, amíg nem telik el 14 nap attól a naptól számítva, amikor elhagyták a mentesítési listán nem szereplő országokat.

A mentesített országokból Angliába beutazók a karanténelőírás jövő pénteki feloldása után is kötelesek lesznek megadni a határőrizeti hatóságoknak elérhetőségeiket, és be kell számolniuk arról, hogy az előző 14 napban mely országokban vagy térségekben jártak.    

A tárca a tájékoztatásban kiemeli azt is, hogy az enyhítés az Angliába érkezőkre vonatkozik, az Egyesült Királyság többi nemzete, vagyis Skócia, Wales és Észak-Írország kormányai saját hatáskörükben döntenek arról, hogy mely országok esetében mentesítik a beutazókat a karanténkötelezettség alól.

Kapcsolódók

Kimaradt?