Kémkedés miatt vádat emeltek két kanadai állampolgár ellen Kínában

Kémkedés miatt vádat emeltek két kanadai állampolgár ellen Kínában – derült ki a kínai legfelsőbb ügyészség hivatalos Weibo mikroblogján pénteken megjelent közleményekből.

Michael Kovrig volt diplomatát és Michael Spavor üzletembert 2018 végén vették őrizetbe Kínában, röviddel azután, hogy Vancouverben a kanadai hatóságok elfogták Meng Van-csout, a Huawei kínai technológiai és telekommunikációs óriásvállalat pénzügyi igazgatóját.

 

A magyar állampolgársággal is rendelkező Kovrig ellen egy pekingi ügyészség, Spavor ellen pedig a Liaoning tartománybeli Tantung város ügyészsége emelt vádat pénteken államtitkok külföldre szivárogtatása miatt.

A két kanadai őrizetbe vétele komoly feszültséget keltett a kanadai-kínai viszonyban, jóllehet Kína tagadja, hogy az ügynek bármi köze lenne Meng Van-csouhoz, akinek őrizetbe vétele után Peking súlyos ellenlépéseket helyezett kilátásba.

A South China Morning Post című hongkongi lap szerint a két kanadai, aki az északkelet-ázsiai térség iránti érdeklődésük miatt jól ismerték egymást, háromoldalú túszjátszma áldozatai: Meng Van-csout, a Huawei alapítójának, Zsen Cseng-fejnek a lányát 2018. december 1-én fogták el a vancouveri repülőtéren az Egyesült Államok kérésére az Iránnal kapcsolatos szankciók megsértésének gyanúja miatt, kiadatási eljárása pedig jelenleg is folyik Kanadában.

Kapcsolódók

Kimaradt?