Spanyolországban 96, külföldről érkezett fertőzöttet azonosítottak egy hónap alatt

Spanyolországban az elmúlt egy hónap során 96, egy hét alatt pedig 24, külföldről érkezett koronavírus-fertőzöttet azonosítottak a vizsgálatok - mondta Fernando Simón, a spanyol egészségügyi riasztási és vészhelyzeti koordinációs központ igazgatója napi sajtótájékoztatóján szerdán Madridban.

„Ez a szám növekedhet a határok megnyitásával" - fogalmazott a járványügyi vezető, hangsúlyozva, hogy a kockázat mérsékléséhez az ellenőrzések további fokozására lesz szükség.

Spanyolország július elsején tervezi megnyitni határait a nemzetközi turizmus előtt több mint három hónap szünet után, amikor is csak a spanyol állampolgárok, az itt élő külföldiek, a diplomaták, a személy- és áruszállítók és a határokon naponta ingázó munkavállalók léphettek be az országba. Egy hónapja elrendelték a kötelező kéthetes karantént azoknak, akik nem az utóbbi három kategória valamelyikébe tartoznak.

Fernando Simón "nagyon kedvezőnek" értékelte a járványügyi helyzet jelenlegi alakulását. Mint mondta, az elmúlt egy napban 167 új fertőzöttet regisztráltak az országban. Az eddig azonosított esetek száma viszont meghaladta a 242 ezret. A koronavírus következtében negyvenen hunytak el egy hét alatt. A halálesetek összesítését a szaktárca átmenetileg felfüggesztette, amíg a korábban tapasztalt feldolgozási hibákat ellenőrzik a tartományok. A nyilvántartásban továbbra is a korábban már közölt 27136 halálos áldozat szerepel.

A baszk egészségügyi tárca tájékoztatása szerint területükön hárman veszítették életüket egy nap alatt, az egyik áldozat abban a bilbaói kórházban hunyt el, ahol egy járványgóc alakult ki 25 igazolt fertőzöttel, köztük kilenc egészségügyi dolgozóval. Az eset miatt az intézmény összes, mintegy 4500 munkatársát letesztelik.

Katalóniában az autonóm kormány bejelentette: az egészségügyi dolgozók elismeréseként augusztusban bérkiegészítéssel jutalmazza a járvány miatti többletmunkát. A 140 millió eurós keretből 350-1350 euró ((120 ezer-464 ezer forint) közötti összegre számíthatnak a dolgozók beosztásuktól függően.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?