Hová szeretne utazni? Mutatjuk, hol milyen korlátozások vannak érvényben Európa-szerte

Amint az európai országok elkezdték megszüntetni a COVID-19 járvánnyal járó korlátozásaikat, az EU polgárai közül sokan a nyári vakáció tervezését vették fontolóra. Nyaralhatunk-e külföldön ezen a nyáron? Ez a kérdés sokakat foglalkoztat mostanság, gyakorlatilag minden EU-s tagállam a külföldi turistákra épít a nyári szezonban. Az Euronews összesítése nyomán cikkünkben azt részletezzük, hogy a jelenlegi információk szerint hová engedélyezett az utazás, és melyek azok az országok, ahová még mindig korlátozottak a beutazási lehetőségek.

Szlovákiai határátkelő | Forrás: Facebook

Az utazási korlátozások tekintetében eléggé vegyes az európai összkép, a schengeni térségen keresztüli utazás általában korlátozott. Szinte minden ország rendelkezik saját szabályokkal és saját ütemtervével a turisták előtti nyitás tekintetében, akár szomszédos EU-országokról, akár távolabbi államokról, más kontinensekről van szó.

Az Európai Unión kívülről érkezők számára fontos információ lehet, hogy a blokk külső határai legalább június 15-ig zárva vannak, ezt követően pedig minden EU-s tagország saját maga döntheti el, hogy hogyan viszonyul a kontinensen kívülről érkezőkhöz. Az Európai Bizottság arra kérte a tagállamokat, hogy június végére tervezzék be belső határaik újbóli megnyitását. De mindez gyorsan változik, ezért érdemes az európai határmenti helyzet erre a nyárra vonatkozó frissített útmutatóját leellenőrizni, mielőtt nagyobb utazást terveznének.

Ausztria

Közép-Európa egyik legkedveltebb turisztikai célpontja június 4-én nyitotta meg szárazföldi határait Németország, Svájc, Liechtenstein, Szlovákia, Szlovénia, Magyarország és a Cseh Köztársaság felé. Az ország június 16-tól kezdődően megnyitja az olaszországi határt is, de utazási figyelmeztetést ad ki Lombardia régiójára. Az Európai Unió legtöbb országába való utazás tekintetében nincs korlátozás.

Alexander Schallenberg külügyminiszter arról számolt be, hogy csaknem minden európai uniós államba szabadon lehet közlekedni június 16-ától, így az olaszországi, a horvátországi, illetve a görögországi nyaralás is lehetővé válik az osztrákok számára. Hozzátette, bár Olaszország és Dánia irányába is megnyílnak a határok, utazási figyelmeztetést adnak ki az olasz Lombardia tartományra és a Dániához tartozó Feröer-szigetekre. A korlátozások eltörlése egyben azt jelenti, hogy nincs kéthetes karantén-kötelezettség, és nincs szükség negatív koronavírus-tesztre sem.

Érvényben maradnak ugyanakkor a korlátozások Svédország, Spanyolország, Portugália, valamint az EU-ból kilépett Nagy-Britannia felé. Azoknak, akik Svédországba szeretnének eljutni, majd onnan visszatérni, továbbra is rendelkezniük kell negatív Covid-19-teszttel. Spanyolország felé pedig a tervek szerint július 1-től nyitják meg a határokat, abban az esetben, ha stabilak maradnak a koronavírussal összefüggő számok. A bécsi kormány továbbra is azt kéri a lakosságtól, hogy lehetőség szerint Ausztriában töltsék a szabadságukat. Schallenberg hangsúlyozta, hogy idén nyáron az utazások során a "józan ész" jelenti a legnagyobb védelmet.

Az Ausztriába „bármely más országból" érkező embereknek azonban orvosi igazolást kell bemutatniuk, amely igazolja a negatív COVID-19 tesztet. A tanúsítvány nem lehet négy napnál régebbi. A schengeni térségen kívüli országokból érkező polgárok számára a légi úton történő belépés még mindig tilos. Az ausztriai járványintézkedésekről és utazási szabályokról többet tudhat meg innen.

Belgium

Belgium határait lezárták, és az ország betiltotta a nem alapvető fontosságú külföldi utazást. A kormány bejelentette, hogy június 15-től újból megnyitja a határt az Egyesült Királyság és a négy másik schengeni ország – Svájc, Liechtenstein, Izland és Norvégia – állampolgárai számára. „Az Európán kívüli utazás feltételeit még meg kell határozni az európai szintű viták fejlődésének fényében"– közölte a kormány szóvivője június 3-án.

Az ország tovább enyhítette a lezárást június 8-án, azonban számos korlátozás, különösen a vendéglátóipar és a kulturális ipar számára, július 1-ig marad érvényben. További információkat a belgiumi körülményekről itt találnak.

Bosznia-Hercegovina

A határ jelenleg csak a szomszédos nemzetek állampolgárai számára nyitott - más külföldi látogatókat nem bocsájtanak be. Van néhány kivétel a szabály alól, így például a kamionsofőrök, külföldről érkező családtagok vagy diplomaták esetében nem érvényes a tiltás.

Bulgária

Bulgária június 1-jén nyitotta meg határait az EU, az Egyesült Királyság, San Marino, Andorra, Monaco, Vatikán, Szerbia és Észak-Makedónia állampolgárai előtt, valamint az orvosok és a bolgár állampolgárok családtagjai számára. Részletes információk angol nyelven is elérhetők a bolgár kormány honlapján.

Ciprus

Ciprus június 9-én megnyitotta határait a turisták számára, és két szakaszban szándékszik elérni a teljes nyitást, miután majdnem három hónapig bezárva tartotta határait. Egyébként a ciprusi turistacsalogató reklámok azt állítják, hogy ha valaki az országban fertőződik meg, akkor Ciprus átvállalja a teljes költségét annak a kéthetes karanténnak, amelynek bárki alá kell vetnie magát ilyen körülmények között. Az ország fedezi tehát az összes egészségügyi költséget a mediterrán szigeten előforduló koronavírus-fertőzés esetén.

Az első újbóli megnyitást június 9-én történt meg a Görögországból, Máltáról, Bulgáriából, Norvégiából, Ausztriából, Finnországból, Szlovéniából, Magyarországból, Izraelből, Dániából, Németországból, Szlovákiából és Litvániából érkező látogatók számára, de mindenkinek be kell szereznie egy egészségügyi bizonyítványt, amely igazolja, hogy a turista vírusmentes volt három nappal az indulás előtt.

Június 20-ától kezdődően a Svájcból, Lengyelországból, Romániából, Horvátországból, Észtországból és a Cseh Köztársaságból érkező utasok számára is engedélyezik a belépést. A Nagy-Britanniából induló repülő-járatok azonban csak július közepén indulhatnak, néhány héttel később pedig Oroszországból is fogadnak vakációzókat. Az Egyesült Államok, Franciaország, Spanyolország és Olaszország azonban további fejleményekig továbbra is tiltólistán marad.

Cseh Köztársaság

Az Ausztriával és Németországgal közös határok június 5-én, a vártnál tíz nappal korábban nyitottak meg újra. Május 27-től az ország megnyitotta szlovákiai és magyarországi  határát is, de korlátozásokkal.

A szabályzat értelmében azok az uniós polgárok léphetnek be az országba, akik gazdasági célú tevékenységet folytatnak, rokonokat látogatnak vagy egyetemi tanulmányaikat szeretnék folytatni. A belépéskor mindenkinek a COVID-19 negatív teszttel kell bizonyítania egészségi állapotát.

Romániai vasútállomás | Forrás: Agerpres

Dánia

A határok külföldi utazók számára zárva vannak a legtöbb európai ország számára, kivételt képeznek a skandináv államok (Dánia, Finnország, Izland, Norvégia és Svédország), és a Németországban állandó lakóhellyel rendelkező személyek is újra beléphetnek az országba, ha kapcsolatban állnak valakivel Dániában, akár rokoni, akár üzleti kapcsolatról van szó. Június 15-től Koppenhága megnyitja határait a németországi, izlandi és norvég turisták számára is. Más EU-állampolgárok, valamint az Egyesült Királyság állampolgárai nyár végéig nem léphetnek be Dániába.

Egyesült Királyság

Nagy-Britannia határai jelenleg nyitva vannak, a június 8-tól érkező külföldi vendégeknek azonban 14 napig karanténba kell vonulniuk. Ezen intézkedések alól mentesek az Írországból, a Csatorna-szigetekről vagy a Man-szigetről érkező utazók.

Mint más országokban is, bizonyos szakmák mentesülnek e szabályok alól, például az egészségügyi dolgozók, akik az országba egészségügyi szolgáltatások elvégzése érdekében érkeznek. A brit kormány szerint ezen intézkedéseket háromhetente felülvizsgálják. További információkat itt lehet keresni.

Franciaország

Edouard Philippe miniszterelnök bejelentette, hogy június 15-étől nyitja meg Franciaország határátkelőit az EU országai és az Egyesült Királyság irányába is. A franciaországi utazást egyelőre csak az alapvető fontosságú utazások számára engedélyezik, ha nem franciaországi állampolgárokról van szó.

Az Egyesült Királyságból vagy Spanyolországból érkező utazóknak önkéntes karantén alá kell vetniük magukat. Az EU-n vagy az Egyesült Királyságon kívüli személyek továbbra sem tudnak Franciaországba utazni csak korlátozott körülmények között.

Görögország

A külügyminisztérium már május 31-én, vasárnap közzétette a határok újbóli megnyitására vonatkozó tervét, amely három különböző szakaszból áll. Az első szakaszban csak korlátozott számú nemzetközi járat leszállása volt engedélyezett Athénban. Minden érkező utast meg kellett vizsgálni, és voltak olyanok, akiket 7 napig karanténba helyeztek, ha teszteredményük nem volt egyértelmű.

A feloldás második szakaszára június 15-től kerül sor, és a nemzetközi járatok nemcsak Athénban, hanem Szalonikiben is leszállhatnak. Az Európai Repülésbiztonsági Ügynökség által felsorolt ​​bármelyik repülőtérről érkezőket érkezéskor meg kell vizsgálni, majd egy kijelölt szállodában 7 napos karanténba kerülnek, ha a teszt negatív, és 14 napos elkülönítés vár rájuk, ha a teszt pozitív.

Július elsejétől kezdődően lép életbe a harmadik szakasza a feloldásoknak, amikor a nemzetközi járatok minden görögországi repülőtérre engedélyezettek lesznek, és érkezéskor véletlenszerű teszteknek vetik alá az utasokat. Bizonyos országokat érintő további korlátozásokat később jelentenek be – közölte a görög külügyminisztérium.

Hollandia

Az ország március 19-én léptette érvénybe a külföldi utazásokra vonatkozó korlátozásokat. Most már a határok nyitva állnak azok számára, akik a schengeni térségből utaznak Hollandiába, de követniük kell a holland kormány által előírt szabályokat, például be kell tartani a másfél méteres távolságot, kötelező kezet mosni, és kerülni kell a kézfogásos üdvözlést. A schengeni térségen kívülről érkezők valószínű június 15-e után már beutazhatnak az országba, viszont részletes tájékoztatás érdekében keressék fel a holland kormány weboldalát.

Horvátország

Horvátország nemrég nyitotta meg határait a Cseh Köztársaság, Magyarország, Ausztria, Észtország, Lettország, Litvánia, Lengyelország, Szlovénia, Németország és Szlovákia állampolgárai számára. A külföldről érkezők számára kisokost osztogatnak, amely tartalmazza az összes fontos információt, ha valaki a fertőzés jeleit észleli magán vagy ismerősein, utastársain. A tájékoztatót itt lehet elérni.

Görögországi tengerpart | Forrás: Agerpres

Izland

Izland várhatóan június 15-én nyitja meg újra a nemzetközi közlekedési lehetőségeket az EU és az Egyesült Királyság utazói előtt. A turistákat érkezéskor tesztelni fogják. Néhány órával később a nyomkövető alkalmazás letöltése után megkapják az eredményt a telefonjukon. A hatóságoknak még tisztázniuk kell az eljárásokat azok számára, akik pozitív tesztet kapnak.

Írország

Az ír egészségügyi hatóságok jelenleg azt írják elő, hogy bárki, aki Írországba érkezik, kivéve Észak-Írországot, érkezéskor 14 napig önkéntes karanténba vonuljon, beleértve az ír állampolgárokat is. Az érkezőknek ki kell tölteniük egy számbavételi és követhetőségi űrlapot, bár bizonyos mentességek érvényben vannak az alapvető ellátási területeken dolgozók számára, mint amilyenek a fuvarozók, a pilóták vagy a tengerészeti személyzet.

Magyarország

A következő országok állampolgárai külön engedély és karantén-kötelezettség nélkül beléphetnek Magyarországra, és magyar állampolgárok ezekből az országokból karantén kötelezettség nélkül hazatérhetnek: Ausztria, Csehország, Szlovákia, Szlovénia, Szerbia és Horvátország. Németország és Magyarország között is akadály- és korlátozásmentes az utazás. A határok bizonyos korlátozásokkal nyitottak Románia felé is, a magyar hatóságok nemrég azt közölték, jelenleg Románia nem mutat hajlandóságot a román-magyar határ szabad átjárásának engedélyezésére. Az ukrán határ egyelőre zárt. A további fejleményekről, tervekről hivatalosan lehet tájékozódni a magyar kormány koronavírus-járvánnyal kapcsolatos információk, tájékoztatók megosztása céljából fenntartott honlapon.

Málta

A szigetország turisztikai minisztériuma május 31-én jelentette be, hogy július 1-jén újból megnyitja a határokat a turisták előtt. Első körben Németország, Ausztria, Ciprus, Svájc, Szicília és Szardínia olasz szigetei, Izland, Szlovákia, Norvégia, Dánia, Magyarország, Finnország, Írország, Litvánia, Izrael, Lettország, Észtország, Luxemburg és a Cseh Köztársaság utazóit várják a mediterrán szigetekre.

Egyébként Málta volt az első ország Európában, amely március 10-én betiltotta az Olaszországból, Spanyolországból, Franciaországból, Németországból és Svájcból induló repülőjáratokat. A többi európai országot érintő feloldásokról időközben itt lehet tájékozódni.

Németország

Németország június 16-tól nyitja meg az EU és az Egyesült Királyság határait. Az Ausztria, Svájc, Franciaország és Dánia irányából érkező utasoknak, valamint az Olaszországból és Spanyolországból légi úton utazók is június 16-ától kezdődően új szabályoknak kell hogy alávessék magukat. Az Egyesült Királyság, Liechtenstein, Svájc, Norvégia és Izland állampolgárai akadálymentesen visszatérhetnek hazájukba vagy szokásos tartózkodási helyükre Németországba.

Norvégia

Norvégia határai egyelőre zárva vannak a külföldi utazók előtt, csak az ott élő vagy dolgozó egyének léphetnek be az országba, annak ellenére, hogy a repülőterek nyitva vannak. Az ország külügyminisztériuma augusztus 20-ig minden olyan nemzetközi utazást elutasít, amely indokolatlan.

Június 15-től a dániai állampolgárok számára biztosítanak belépést, és a jelenlegi álláspont szerint július 20-ig néhány közeli európai ország állampolgárai számára mérlegelik a beutazási lehetőségeket. Norvégiában jelenleg 10 napos karantén van a nemzetközi utazásokból visszatérő utasok számára. További információkat itt találhatnak az érdeklődők.

Római utcakép a Colosseummal | Forrás: Agerpres

Olaszország

Itália június 3-án nyitotta meg határait az EU, az Egyesült Királyság, a schengeni térség, valamint Andorra és Monaco állampolgárai számára. Ezen a napon a határok a Vatikán és San Marino irányába is megnyíltak.

A fenti országokból érkező utazóknak nem kell karanténba vonulniuk, kivéve, ha az olaszországi érkezésüket megelőző 14 napban más országban tartózkodtak. A kormány elutasította az esetleges kísérleteket arra, hogy a különböző régiókban különböző szabályokat alkalmazzanak, ez ellen egyébként a tartományok politikai képviselői is tiltakoztak. Ezért ugyanazok a jogszabályok vonatkoznak ugyanúgy minden olaszországi tartományra.

Portugália

A munkavállalókat és az árucikkeket a Portugália és Spanyolország közötti szárazföldi határátkelőkön szabadon beengedik, de a turisták számára legalább június 15-ig zárva van az ország. A határellenőrzést március 16-a óta végzik, az Azori-szigeteken azonban jelenleg sem követelmény, hogy az érkezők karanténba kerüljenek. Eduardo Cabrita belügyminiszter azt nyilatkozta, hogy egyelőre nem született döntés arról, mikor fogják megszüntetni a korlátozásokat.

Spanyolország

Spanyolország július 1-jén szándékozik nyitni a külföldi turisták számára. Jelenleg csak spanyol állampolgárok, Spanyolország lakosai (akiknek igazolniuk kell szokásos tartózkodási helyüket), külföldi munkavállalók, egészségügyi alkalmazottak vagy idősek gondozására szakosodott dolgozók utazhatnak be az országba. A kivételek között szerepelnek a diplomáciai személyzetek tagjai, de az áruszállításban, elosztásban dolgozó alkalmazottak is, annak érdekében, hogy elkerülje az ország az ellátási láncoknak a megszakadását.

A francia és a portugáliai határokat március 17-től zárták be, és csak a spanyol állampolgárok, a Spanyolországban lakóhellyel rendelkező személyek, a külföldi munkavállalók léphettek be az országba. A rendeletek egyike sem érintette Andorrát vagy Gibraltárt.

Jelenleg a külföldről belépő embereknek karanténban kell maradniuk érkezésüket követő 14 napig, de a hivatalosságok szerint ezek a megszorítások július 1-jén véget érnek.

Svédország

Svédország is bevezetett határátlépési korlátozásokat, de csak az Európai Unión kívüli országokból érkező utazásokra vonatkozóan, illetve az Egyesült Királyságból és Svájcból Svédországba utazni kívánókra érvényesen. A korlátozásokat várhatóan június 15-én oldják fel, a részletekről azonban a svéd belügyminisztérium honlapjáról tudhatnak meg többet.

Svájc

Svájc június 15-én újból megnyitja határait valamennyi, az EU-tagországokból, az Egyesült Királyságból, Norvégiából, Izlandról és Liechtensteinból érkező turista előtt. Addig is azonban minden olyan külföldi állampolgár, aki jelenleg érvényes tartózkodási vagy munkavállalási engedély nélkül próbál belépni Svájcba, nem tud belépni az országba.

A légi járatokkal érkező külföldi utasok jelenleg csak a zürichi, genfi ​​és bázeli repülőtereken léphetnek be az országba. A svájci hatóságok nem vezettek be karantén-intézkedéseket az országba belépő személyek számára. Mindenkinek be kell azonban tartania a kormány által előírt higiéniai és társadalmi távolságtartási szabályokat. További információkat itt találhatnak.

A Romániába hazatérő állampolgárok az aktuális szabályzat szerint, amely június 15-ig érvényes, 14 napos karanténba kell vonulniuk. Június 15-e után, bár a veszélyhelyzet fennállását meghosszabbítaná a román kormány, ha olyan országokból térnek vissza az utazók, amelyekben az egymillió főre eső új fertőzöttek száma 5 alatti, akkor az illető egyének mentesülnek a karantén-kötelezettség alól. Egyelőre azonban nem jelent meg hivatalos értesítés arról, hogy mely európai országokra lesz érvényes ez a mentesítés.

Kapcsolódók

Kimaradt?