Koronavírus: Lengyelország szombattól megnyitja határait

Lengyelország szombattól megnyitja határait az Európai Unió tagállamai számára, június 16-tól pedig a nemzetközi légiforgalom is lehetséges lesz a lengyel légtérben - közölte szerdán Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök.

A koronavírus-járvány kapcsán hozott hatékony intézkedéseknek köszönhetően a kormány már részben újraélesztette a gazdaságot - mutatott rá a kormányfő, hozzátéve: "most szükség van a kereskedelmi kapcsolatok minél korábbi helyreállítására az EU-val". Morawiecki a döntést azzal is indokolta, hogy csökken a fertőzések száma az uniós tagállamokban.

A kormányfő nem tért ki arra, hogy a határátlépéskor érvényben maradnak-e valamilyen egészségügyi intézkedések. A lengyelországi határzár március eleji elrendelése óta a hazatérő lengyelek számára kéthetes karantén volt kötelező. A légtér megnyitása kapcsán Morawiecki megjegyezte: a légitársaságoknak "biztosan egy-három hétre lesz szükségük, hogy előkészítsék a járathálózatot". A kormány már kapcsolatban áll a LOT lengyel állami légitársasággal, hogy az "megfelelően megtervezze a szolgáltatásokat" - tette hozzá. Morawieckival egy időben az Európai Bizottság is közölte: Varsó megerősítette a határzár feloldását.

A visegrádi csoport államai közül múlt héttől a Lengyelországgal délen szomszédos Csehország és Szlovákia állampolgárai utazhatnak korlátozások nélkül egymás országába, valamint Magyarországra és Ausztriába is.

Lengyelországban szerda reggel 13 066 volt az aktív fertőzöttek száma. A betegek közül 13 411-en felgyógyultak, 1 191 ember elhunyt. Mindenekelőtt a sziléziai bányavidéken május elején kialakult, zártkörű járványgóc, és emiatt a bányászok körében elrendelt általános tesztelés miatt még mindig nő a fertőzések száma. Szerda reggelig 5287 bányásznál mutatták ki a vírust, közülük már 1,5 ezren felgyógyultak. A megfertőzött vájárok 98 százaléka tünetmentes. A lengyel egészségügyi tárca keddi közleménye szerint Lengyelországban az uniós viszonylatban az egyik legalacsonyabb a Covid-19-betegséggel összefüggő halálozások száma, egy millió lakosra 31 ilyen eset jut, ugyanannyi, mint Csehországban. Közben június 8-án Belgiumban ez a mutató 829, az Egyesült Királyságban 598 halálesetet tett ki a közzétett statisztika szerint.

Kapcsolódók

Kimaradt?