Nagy-Britannia kész „visszafogadni” több millió hongkongit

Boris Johnson kilátásba helyezte, hogy a brit kormány a bevándorlási szabályozás módosításával segítené a brit tengerentúli útlevéllel rendelkező hongkongiakat.

Tartós nagy-britanniai letelepedést és később akár brit állampolgárságot is kaphatna több millió erre jogosult hongkongi, ha Kína érvényesíti a Hongkongra vonatkozó nemzetbiztonsági törvényt – írta szerdán megjelent véleménycikkében Boris Johnson.

A múlt hónapban elfogadott törvény, amelyet Peking szeptembertől léptetne hatályba, tiltja a lázadást, az elszakadási törekvések hangoztatását és a központi kormányzat ellen irányuló, felforgatónak minősített cselekményeket. Nagy-Britannia az Egyesült Államokkal, Kanadával és Ausztráliával együtt a minap közös közleményben azzal vádolta Kínát, hogy a jogszabály elfogadásával megsértette nemzetközi kötelezettségeit.

A brit miniszterelnök a The Times című konzervatív brit napilap szerdai kiadásában megjelent cikkében azt írta: Hongkongban – amely 1997-ig brit koronagyarmat volt – jelenleg 350 ezer körüli azoknak a száma, akiknek úgynevezett brit tengerentúli útlevelük van, és további 2,5 millió hongkongi jogosult ennek az útlevéltípusnak a megszerzésére. A brit tengerentúli útlevél birtokosai a jelenlegi szabályok alapján  jogosultak brit konzuli segítség és védelem kérvényezésére Nagy-Britannia diplomáciai képviseletein. Nincs ugyanakkor automatikus jogosultságuk tartós nagy-britanniai letelepedésre és munkavállalásra, vízum nélkül hat hónapig tartózkodhatnak az Egyesült Királyságban és az Európai Unió nem tekinti őket brit állampolgároknak.

Johnson cikkében azonban kilátásba helyezte, hogy amennyiben Kína érvényesíti a nemzetbiztonsági törvényt, a brit kormány a bevándorlási szabályozás módosításával lehetővé teszi a brit tengerentúli útlevél hongkongi birtokosainak, hogy 12 hónapi, folyamatosan megújítható időszakokra Nagy-Britanniába költözzenek és munkavállalási jogosultságot kapjanak.

Boris Johnson megfogalmazása szerint mindez elindíthatja az érintetteket a brit állampolgárság megszerzése felé. Johnson szerint ez lenne a brit vízumrendszer egyik legnagyobb mértékű átalakítása Nagy-Britannia egész eddigi történetében, de a brit kormány szükség esetén ezt a lépést készséggel megteszi.

Hongkongban sokan félnek attól, hogy életformájuk – amelynek megőrzésére Kína ígéretet tett –veszélybe kerülhet. Ha Peking cselekedetei alátámasztják ezeket a félelmeket, Nagy-Britannia ezt nem tudná jó lelkiismerettel elintézni egy puszta vállrándítással, hanem eleget tenne kötelezettségeinek és alternatív megoldással állna elő – írta a brit miniszterelnök. Johnson közölte, reméli, hogy nem ez lesz az ügy végkifejlete. Nagy-Britannia legfőbb vágya, hogy Hongkong sikeresen élhessen az "egy ország, két rendszer" elve alapján, és bízik abban, hogy Kína is ugyanezt szeretné.

Kapcsolódók

Kimaradt?