FRISSÍTVE - Erőszakhullám az Egyesült Államokban: Obama békés cselekvésre szólított fel

FRISSÍTVE - Békés cselekvésre szólított fel Barack Obama, az Egyesült Államok volt és első afroamerikai elnöke hétfőn kiadott közleményében.

A politikus az országon végigsöprő erőszakhullámra reagált. Eddig négy halálos áldozata van azoknak a zavargásoknak, amelyek egy afroamerikai férfi halálát követően törtek ki az Egyesült Államokban. A férfi rendőri intézkedés közben halt meg. Számos államban katonákat is bevetettek a rend helyreállítására, már több mint 4000 embert letartóztattak.

Az egykori elnök, aki az elmúlt hetekben azt ígérte, hogy aktívan részt vesz az elnökválasztási kampányban a demokraták oldalán, a közleményben arra buzdította a tüntetőket: alakítsák "a mi igazolható haragunkat békés, fenntartható és hatékony cselekvéssé". Obama kifejtette, hogy szerinte az embereknek muszáj még erőteljesebben tudatosítaniuk az igazságtalanságokat, ezt tüntetések révén kell megtenniük, ám aztán ezt a tudatosságot nagyobb választási részvételben kell megjeleníteniük és olyan kormányzatot kell választaniuk, amelynek "tisztségviselői válaszolnak a követeléseinkre".A volt elnök elutasította a tüntetéseken tapasztalható erőszakot és fosztogatásokat. Ugyanakkor elismerte, hogy a tüntetések olyan régóta fennálló problémákra válaszolnak, amelyekkel a korábbi választott tisztségviselők sem foglalkoztak. Nem tért ki azonban saját kormányzatának ezzel kapcsolatos tevékenységére, döntéseire.

Az Obama-kormányzat idején is voltak ugyanis véres megmozdulások, amelyek során az afroamerikaiak a rendőri erőszak ellen tiltakoztak. A Black Lives Matter (a Fekete életek számítanak) nevű radikális fekete csoport, amely gyakran nyúlt az erőszak eszközéhez, éppen az Obama-kormányzat idején vált aktívvá.

Mint Obama fogalmazott: az országszerte zajló tüntetéssorozat "a rendőri gyakorlat és szélesebb értelemben véve az igazságszolgáltatási rendszer reformjának elmaradása miatti őszinte és legitim csalódottságot" jelzi. Konkrétumok említése nélkül, "igazi változásokat" sürgetett az országban szerinte létező "folyamatos és bomlasztó" rasszizmus ellen. Mozgósításra sürgette az embereket és leszögezte, hogy "meg kell szerveznünk és le kell adnunk voksainkat ahhoz, hogy olyan jelölteket válasszunk meg, akik reformokat hajtanak végre".

FRISSÍTÉS: Az Egyesült Államokban zajló zavargások ügye amerikai belügy, amelybe Oroszország semmilyen módon nem szándékozik beavatkozni - jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője hétfőn újságíróknak. Peszkov Susan Rice-nak, az előző amerikai elnök, Barack Obama nemzetbiztonsági tanácsadójának a CNN-nek adott vasárnapi nyilatkozatára reagált. Ebben a volt amerikai tisztségviselő azt mondta, hogy a Minneapolisban rendőri erőszak áldozatául esett afroamerikai George Floyd halála nyomán kirobbant zavargásokban a saját tapasztalata alapján "orosz forgatókönyvet" vél felfedezni. A Fehér Ház volt tisztségviselője szerint Oroszország célja, hogy megszégyenítse az Egyesült Államokat és hogy az amerikaiakat egymás ellen uszítsa. A Kreml szóvivője szerint Rice "inszinuációja", amelyet Moszkva nem tekint Washington hivatalos véleményének, "abszolút helytelen, téves". Marija Zaharova, a Kreml szóvivője Facebook-bejegyzésében "piszkos információs manipulációnak" nevezete a volt amerikai tisztségviselő megnyilvánulását.

Biden Trumpot okolja a történtekért

Hétfőn Joe Biden, az Obama-kormányzat volt alelnöke és a demokraták várható elnökjelöltje a Delaware-ban lévő Wilmingtonban egy afroamerikai templomban találkozott a helyi fekete közösség 15 egyházi és oktatási vezetőjével. Biden előző nap rövid időre meglátogatta a hétvégi tüntetések egyik helyszínét Wilmingtonban.

 A 77 éves politikus Donald Trump elnököt és a jelenlegi kormányzatot okolta a kialakult helyzetért, az egyenlőtlenségekért és a rasszizmusért. Úgy fogalmazott: "a gyűlölet csak rejtőzködik, nem tűnik el. És amikor valaki, aki hatalmon van, szítja a gyűlöletet, akkor az a felszínre tör. Egy elnök szavai fontosak. Bátorítja az embereket a vitriol kiengedésére".

A volt alelnök azt ígérte, hogy ha elnökké választják, akkor szembenéz "az intézményes rasszizmussal" és elnöksége első 100 napjában létrehoz egy rendőrséget ellenőrző testületet.

Kapcsolódók

Kimaradt?