Országszerte tüntetnek az Egyesült Államokban a rendőri túlkapások miatt

Nem szabad megengedni, hogy a minneapolisi helyzet anarchiába süllyedjen - jelentette ki az amerikai elnök a Fehér Házban tartott gazdasági tárgyalásai után pénteken. Donald Trump arra reagált, hogy a George Floyd halála miatti megmozdulások több amerikai tagállamra kiterjedtek.

George Floyd az a 46 éves afroamerikai férfi, aki hétfőn este egy durva rendőri intézkedés után meghalt, és akinek ügyében először igazságot követelő békés tüntetők vonultak az utcára. Az elnök még szerdán átfogó vizsgálatra kérte fel a szövetségi igazságügyi minisztériumot.

Donald Trump hangsúlyozta: "nem engedhetjük meg, hogy a törvénnyel szembehelyezkedők anarchiába és káoszba" süllyesszék Minneapolist. Hozzáfűzte, nem megengedhető az sem, hogy a fosztogatók kiszorítsák a békés tüntetőket. Trump azt mondta, hogy beszélt George Floyd családjával. "Átérzem a fájdalmukat. George családjának joga van az igazsághoz, és Minnesota lakóinak joguk van a biztonsághoz" - fogalmazott.

Az elnök szörnyűnek nevezte a rendőri intézkedést, és úgy fogalmazott: a durván eljáró egyenruhások foltot ejtettek a tisztességes amerikai rendőrség becsületén. "Ilyesmi még egyszer nem történhet meg" - jelentette ki.

Kijárási tilalom Minneapolisban

Floyd egyik családtagja pénteken önkorlátozásra szólította fel az erőszakos tüntetőket, akik fosztogatnak és gyújtogatnak városszerte. A demonstrálók soraiban lövések is dördültek, egy tüntetőt holtan találtak. Jacob Frey, Minneapolis polgármestere pénteken, helyi idő szerint este nyolc órától kijárási tilalmat rendelt el a város egész területére.

Közben kiderült, hogy az intézkedő rendőr - Derek Chauvin, akit pénteken őrizetbe vettek, és aki ellen gyilkosság miatt vádat is emeltek - korábban már többször megengedhetetlen erőszakkal élt, ezért szembekerült a törvénnyel. Amy Klobuchar akkori ügyész azonban - aki jelenleg demokrata párti szenátor a szövetségi kongresszusban - csak megfeddte Chauvint, s nem foganatosított ellene büntetőintézkedést.

Tüntetések New Yorktól Nevadáig

A Floyd halála miatti megmozdulások több amerikai tagállamra kiterjedtek. Kifejezetten a helyi rendőrök elleni tüntetések voltak New Yorkban, Georgiában, Floridában, Texasban, Új-Mexikóban, Arizonában, Kaliforniában, Nevadában. A tiltakozások több helyütt erőszakba torkolltak.

New York Brooklyn negyedében a tüntetők üvegekkel és kövekkel dobálták az egyik rendőrőrsöt. Sajtókonferenciáján Bill de Blasio polgármester arra szólította fel a rendőröket, hogy tartsák tiszteletben a békés demonstrálókat, a tüntetőknek viszont azt üzente, ha dühösek a kormányzatra vagy a megválasztott vezetőkre, akkor felháborodásukat rájuk, és ne az egyenruhásokra irányítsák. "A rendőrök dolgozó emberek, akik végzik a munkájukat" - fogalmazott.

A georgiai Atlantában a tüntetők gépkocsikat rongáltak meg, üzletekbe törtek be, és felgyújtottak egy rendőrautót. Több százan a városi rendőrség központjához vonultak, és a Black Lives Matter (Fekete életek számítanak) nevű radikális civil mozgalom zászlait lengetve támadtak az egyenruhásokra, akiket kövekkel, üvegekkel dobáltak meg.

A coloradói Denverben Michael Hancock polgármester nyugalomra szólított, és a békés tüntetők közé vegyült provokátorokat okolta az erőszakos megmozdulásokért. Az új-mexikói Albuquerque városban a rendőrök könnygázgránátokkal és helikopterekről próbálták meg oszlatni a demonstrálókat, akik lőttek is rájuk. Több erőszakos tüntetőt őrizetbe vettek.

Ohio fővárosában, Columbusban a Floyd halála miatt felháborodottak megtámadták a törvényhozás épületét, az amerikai AP hírügynökség jelentése szerint ablakokat törtek be, és volt, aki be is hatolt az ingatlanba. Végül a rendőrök könnygáz bevetésével tisztították meg a belvárost az erőszakos tüntetőktől.

A texasi Houstonban és az arizonai Phoenixben a városházánál és a rendőrség épülete előtt demonstráltak. Phoenixben a helyi törvényhozás épülete elé vonultak, s bár a rendőrség péntek éjjel törvényellenesnek nyilvánította a parlament előtti megmozdulást, a The Arizona Republic című lap tudósítása szerint a tüntetők nem voltak hajlandóak elhagyni a helyszínt, kövekkel és üvegekkel dobálták az egyenruhásokat, akik gumilövedékeket lőttek a tömegbe. A szövetségi fővárosban, Washingtonban pár százan demonstráltak a Fehér Ház előtt.

Kapcsolódók

Kimaradt?