Zavargások Minneapolisban: élőben közvetítette a CNN, amint letartóztatják a stábját

Élő adásban vitték el a rendőrök a CNN több munkatársát, miközben egy minnesotai demonstrációról közvetített az amerikai hátterű nemzetközi hírtelevízió. Utóbb Minnesota kormányzója elnézést kért a CNN-től, az újságírókat pedig elengedték.

Az eset előzménye, hogy a minnesotai Minneapolisban csütörtökre eluralkodott az erőszak a rendőrségi intézkedést követően meghalt fekete férfi miatt. A 46 éves afroamerikai George Floydot hétfőn este igazoltatta négy rendőr, akik a földre teperték a fegyvertelen férfit, majd egyikük a nyakára térdelt. Floyd csak annyit tudott mondani, hogy nem kap levegőt. Nem sokkal azt követően, hogy bevitték a rendőrőrsre, majd a kórházba, elhunyt.

A nagyvárosban az afroamerikai férfi halála ügyében az igazság feltárását követelő tüntetők helyét átvették az üzleteket feltörő és autókat gyújtogató zavarkeltők. Üzleteket raboltak ki, és egyszerre legalább 30 helyen gyújtottak tüzet a város utcáin. Csütörtök délelőtti televíziós jelentések szerint lángokban áll Minneapolis több épülete is, lakóházak, üzletek, építkezések.

A rendőrség könnygázgránátokkal és vízágyúkkal próbál gátat vetni az erőszaknak; csütörtök hajnaltól kivezényelték a Nemzeti Gárda tagjait is. A rendőrség hivatalos közleménye szerint „a rendőrtisztek a gyanúsítottat megbilincselték, és észlelték, hogy orvosi ellátásra van szüksége”. Az intézkedő rendőröket – akiket hamisított pénz forgalmazása miatt hívtak a helyszínre – már kedden elbocsátották; egyikük ellen büntetőeljárást kezdeményeztek a férfi halála miatt.

Donald Trump amerikai elnök szerdán este bejelentette, hogy felkérte az igazságügyi minisztériumot, illetve a Szövetségi Nyomozó Irodát (FBI) az ügy teljes feltárására. Az elnök igazságszolgáltatást ígért Floyd hozzátartozóinak. Jacob Frey, Minneapolis polgármestere csütörtökön délelőtt újabb sajtókonferenciát tartott, és hangsúlyozta: minden eszközt igénybe vesznek a rend helyreállításához a városban.

Nem engedhetjük meg, hogy a tragédia újabb tragédiákat idézzen elő – fogalmazott. A polgármester – Tim Walz minnesotai kormányzóhoz hasonlóan – „veszélyesnek” minősítette az erőszak elharapódzását. Csütörtökön délelőtt a szövetségi igazságügyi minisztérium közleményben tudatta, hogy George Floyd halála körülményeinek kivizsgálása „elsődleges feladat” a szövetségi kormányzat számára is.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?