Moszkvában a vakcina kifejlesztéséig érvényben maradhatnak a korlátozások

Moszkvában a koronavírus elleni vakcina kifejlesztéséig maradhatnak érvényben a járványellenes korlátozások – közölte Szergej Szobjanyin, az orosz főváros polgármestere csütörtökön a Rosszija 24 hírtelevíziónak nyilatkozva.

„Attól tartok, hogy az önmegóvás rendszere, amely ezeken a korlátozásokon alapul, sokáig, mindaddig fennmarad, amíg meg nem kapjuk a vakcinát” – hangoztatta. Anna Popova tisztifőorvos, az orosz fogyasztóvédelmi felügyelet (Roszpotrebnadzor) vezetője a Rosszija 1 tévécsatornának adott interjújában kifejezte reményét, hogy az oltóanyag a járvány második hullámáig elkészül. Vlagyimir Putyin elnök az elmúlt napokban sürgette az egészségügyi tárcát, készüljön fel az októberben-novemberben várható újabb hullámra.

Mihail Murasko egészségügyi miniszter korábban azt mondta, hogy a vakcina klinikai tesztelésének első eredményei július végére lesznek meg. Más egészségügyi szakértői forrás szerint Oroszországban ősszel kezdődhet meg a tömeges oltás. Szobjanyin szerint az orosz fővárosban továbbra sem rózsás a helyzet, mert még mindig napi két-háromezer új fertőzöttet diagnosztizálnak, és a gyógyultak növekvő száma ellenére továbbra is több száz súlyos beteget ápolnak a fővárosi kórházakban. Megismételte, hogy a fertőzések számát követően, időeltolódással, májusban a halálozások száma is eléri majd a csúcsot.

A polgármester tájékoztatása szerint a moszkvaiak széles körű, ingyenes tesztelése során a részvevők 14 százalékának szervezetében találták meg az új koronavírus antitestjét. A 12,7 milliós Moszkvában a csütörtöki hivatalos adatok szerint az igazolt fertőzések száma 2054-gyel 173 497-re, a halálozásoké 71-gyel 2254-re, a gyógyulásoké pedig 3793-mal 71 251-re emelkedett.

Az egészségügyi minisztérium csütörtökön minden újszülött esetében ajánlotta a SARS-CoV-2 koronavírus-teszt elvégzését. A tárca szerint azokat a csecsemőket kötelező megvizsgálni, akiknek az anyja, vagy bárki a vele kapcsolatba lépett személyek közül megfertőződött, illetve ha ennek a gyanúja felmerült.

A tárca szerdán azt közölte, hogy a tünetmentes fertőzötteket a későbbiekben nem fogja feltüntetni a hivatalos napi statisztikákban. Csütörtökön bejelentette, hogy a hidroxiklorokint kis adagokban továbbra is alkalmazni fogja a nem szívpanaszos Covid-19-betegek gyógyításában, annak ellenére, hogy a WHO felfüggesztette a szer használatát.

Oroszországban az elmúlt egy nap alatt 8371-gyel 379 051-re emelkedett az igazolt Covid-19-fertőzések száma a csütörtökön közzétett hivatalos adatok szerint. Ez 2,3 százalékos napi növekményt jelent. Az újonnan diagnosztizált esetek 42,5 százaléka tünetmentes. A halálos áldozatok száma – ez az eddigi negatív rekord – 174-gyel 4142-re nőtt, a gyógyultaké pedig ismét megelőzte az új fertőzöttek számát, és 8785-tel 150 993-ra nőtt.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?