Elfogadta a kínai parlament a Hongkongra vonatkozó nemzetbiztonsági törvénytervezetet

A várakozásoknak megfelelően elfogadta csütörtökön a kínai parlament a múlt pénteken ismertetett, Hongkongra vonatkozó nemzetbiztonsági törvénytervezetet.

A hongkongi demokráciapárti politikusok és aktivisták aggodalmai szerint a hongkongi szabadságjogokat korlátozó törvénytervezet betiltja a lázadást, az elszakadási törekvések hangoztatását és a központi kormányzat ellen irányuló, felforgatónak minősített cselekményeket. A hongkongi kormányzat számára pedig előírja, hogy új intézményeket hozzon létre a szuverenitás védelme céljából, valamint engedélyezze a pekingi ügynökségeknek, hogy belátásuk szerint járjanak el a városban.

A kínai parlament ülésszakának utolsó napján 2878 igen és 1 nem szavazattal fogadták el a tervezetet, az eredményt a törvényhozók tapssal üdvözölték.

Li Ko-csiang kínai miniszterelnök csütörtöki, az idei parlamenti ülésszak zárását követő sajtótájékoztatóján a jogszabállyal kapcsolatban úgy fogalmazott: a törvény az egy ország, két rendszer hosszú távú stabilitásának védelmét szolgálja.

A törvénytervezet ellen ezrek vonultak utcára vasárnap az egy ország, két rendszer elve alapján különleges közigazgatási státusszal rendelkező városban. 2003-ban a hongkongi kormányzat arra kényszerült, hogy félretegyen egy nemzetbiztonsági törvénytervezetet, miután becslések szerint mintegy félmillióan vonultak utcára a városban, hogy tiltakozzanak ellene. A pekingi központi kormányzat azonban ezúttal a hongkongi kormányzat megkerülésével vezeti be a törvényt.

Az új jogszabály tovább élesíti a konfliktust az Egyesült Államok és Kína között. Mike Pompeo amerikai külügyminiszter szerdán közölte: Washington a kínai kormányzat lépései nyomán nem tartja többé autonóm területnek Hongkongot. Donald Trump amerikai elnök pedig még kedden azt ígérte, hogy "erőteljes" válaszlépéseket tesz, amennyiben a pekingi parlament elfogadja a nemzetbiztonsági törvénytervezetet. A pekingi központi kormányzat hongkongi képviseleti irodája egy csütörtöki közleményben barbárnak, ésszerűtlennek és arcátlannak nevezte az előző napi amerikai döntést.

A kínai miniszterelnök sajtótájékoztatóján a kínai-amerikai viszonyról úgy vélekedett: a két országnak tiszteletben kellene tartani egymás kulcsfontosságú érdekeit, és főbb aggályait, valamint az egyenlőség alapján kellene fejleszteniük a kapcsolataikat.

Kapcsolódók

Kimaradt?