Péntektől a szlovákiai magyarok már átjárhatnak Magyarországra


-A A+

Újabb könnyítés jön a szlovák-magyar határon, miután a szlovák kormány csütörtöktől lehetővé tette, hogy állampolgárai a karanténba vonulás kötelezettsége nélkül utazhassanak a szomszédos országokba - így Magyarországra is - legfeljebb egy napra - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Facebook-oldalán csütörtökön.

Azt írta, mivel így lehetővé válik, hogy a határ mentén élő családok és közösségek tagjai újra találkozhassanak egymással, úgy döntöttek, hogy péntek reggeltől karantén-mentesen engedélyezik a szlovák állampolgárok belépését egy napra Magyarországra.

Emlékeztetett: Magyarországhoz hasonlóan Szlovákia is kifejezetten sikeresen kezelte a koronavírus-járványt, alacsonyan tudta tartani a fertőzöttek számát. Tekintettel a két ország közötti gazdasági kapcsolatokra, a teherforgalom mellett a munkavégzés céljából ingázóknak már korábban lehetővé tették a határátlépést - idézte fel a külügyminiszter.

 

Mint ismert, Magyarország jelenleg csak a nyugat-európai úti céllal történő tranzitutazást teszi lehetővé a román állampolgárok számára. Kivételt képeznek az ingázó román állampolgárok, akik eljuthatnak a magyarországi munkahelyükre. A magyar állampolgárok – tehát az erdélyi kettős állampolgárok is – beutazhatnak Magyarországra, de a határ átlépése után kéthetes házi elkülönítésbe kell vonulniuk. 

HIRDETÉSEZT OLVASTA MÁR?

X