Lovaggá ütik a 100 éves veteránt, aki 33 millió font adományt gyűjtött a brit orvosoknak

II. Erzsébet brit uralkodó lovaggá üti Tom Moore-t, azt a 100 éves katonát, aki kerek születésnapja alkalmából, járókerettel kertjében fel-alá sétálva 33 millió font adományt gyűjtött a brit egészségügy számára.

A veteránt Boris Johnson miniszterelnök terjesztette fel a kitüntetésre, amit a királynő jóváhagyott. A kormányfő azzal indokolta a döntést, hogy Moore elszántságával derűt ébresztett a koronavírus-járvány miatt karanténban levő nemzet egészében. „Tom ezredes fantasztikus adománygyűjtése rekordokat döntött meg, lelket öntött az egész nemzetbe, és vezérlő csillagként vezetett át minket a koronavírus homályán” – húzta alá Boris Johnson, mindenki nevében köszönetet mondva a százéves katonának.

Tom Moore családja eredetileg azért indította az adománygyűjtést, hogy köszönetet mondjanak azoknak az orvosoknak és ápolóknak, akik gondoskodtak róla, amikor eltörte a csípőjét. De a közvéleményt rabul ejtette a kertjében elszántan fel és alá sétáló százéves veterán, és az eredeti, mindössze 1000 fontos cél helyett végül 33 millió fontot dobtak össze az állami egészségügyi szolgálatnak. A gyűjtés elején Moore százados volt, áprilisban, 100. születésnapján léptették elő tiszteletbeli ezredessé.

Nyitókép: MTI/EPA

 

Kapcsolódók

Kimaradt?