Koronavírus: független vizsgálat indul a WHO szerepének tisztázására

Határozatot fogadott el kedden az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 194 tagállama, amely szerint független vizsgálatnak kell tisztáznia az ENSZ-szervezet reagálását a koronavírus-járványra.

A Genfből irányított virtuális WHO-közgyűlés második napján egyhangúlag elfogadott dokumentum szerint „minél előbb (...) el kell kezdeni a WHO által a világjárvánnyal szemben koordinált nemzetközi fellépés pártatlan, független és teljes körű felülvizsgálatának folyamatát”, hogy „javítani lehessen a világjárványok megelőzése, az azokra való felkészülés és reagálás lehetőségein”.

A 194 tagállam között szerepel az Egyesült Államok és Kína is. Az USA volt a WHO egyik legnagyobb és leghangosabb kritikusa a koronavírus-járvány alatt, Donald Trump elnök időlegesen még a támogatást is megvonta a szervezettől.

A vírus tavaly december óta több mint 4,9 millió embert fertőzött meg, több mint 323 ezer ember meghalt a baltimore-i Johns Hopkins egyetem összesítése szerint. A vírus okozta COVID-19 betegségből közel 1,8 millióan gyógyultak fel.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?