Fertőzési góc alakult ki az észak-morvaországi Darkov-bányában

A koronavírus-járvány csehországi terjedése szempontjából nincs különösebb jelentősége annak, hogy hétfőn 111 embernél mutatták ki a fertőzést, ami egy hónap óta a legmagasabb napi szám - jelentette ki kedden Prágában Ratislav Madar, a védőintézkedéseket koordináló országos szakmai csoport vezetője.

"Tekintettel arra, hogy ez a nagyobb növekedés egy gócpont, az észak-morvaországi OKD bányaipari vállalathoz tartozó Darkov-bánya alkalmazottai, illetve családtagjaik megbetegedésének következménye, országos járványügyi szempontból nem bír nagy jelentőséggel" - kommentálta Madar az egészségügyi minisztérium legfrissebb csehországi adatait. A bányászok nem tartoznak a legveszélyeztetettebbek közé, a lakosság leginkább veszélyeztetett csoportjait az idősek és a krónikus betegek jelentik - mutatott rá.

A bányaipari vállalatnál a múlt hét végén diagnosztizálták az első fertőzéseket. A cseh sajtó szerint nem kizárt, hogy a csehek az OKD-ban dolgozó lengyelektől kaphatták el a kórt, akik körében már korábban megjelent a fertőzés. Rastislav Madar szerint valószínűsíthető, hogy a következő napokban további bányászok kapják el a fertőzést.

Kedd délutánig Csehországban az egészségügyi minisztérium hivatalos kimutatása szerint 8604 ember fertőződött meg, a betegségből 5687-en már felgyógyultak. Az utóbbi két hétben a napi fertőzések számának növekedése ötven körül mozgott. A betegség eddig 301 áldozatot követelt. Kórházban jelenleg 169 beteget kezelnek, kéttucatnál nehéznek minősíthető a betegség lefolyása. Az elvégzett tesztek száma mintegy 370 ezer.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?