Izraeli kibertámadás béníthatott meg egy iráni kikötőt

Izraeli kibertámadás béníthatta meg a hónap elején az iráni Sahíd Radzsí kikötőt - jelentette külföldi forrásokra hivatkozva a Jediót Ahronót című izraeli újság honlapja, a ynet kedden.

A Hormuzi-szorosban, Bandar-Abbász iráni tengerparti városában található kikötő forgalma május 9-én állt le váratlanul, miután a hajóforgalmat és az áruszállítást összehangoló számítógépes rendszer összeomlott. Amerikai sajtóértesülés szerint izraeli kiber-ellentámadás okozta a komputerek többnapos zavart eredményező leállását.

Meg nem nevezett amerikai kormányzati tisztviselők szerint Izrael a "rendkívül pontos" és súlyos károkat okozó akcióval egy április 24-i, sikertelen iráni kibertámadást torolt meg, amely az ország ivóvízellátásában próbált károkat okozni - írta a ynet. Az incidenst ismerő tisztviselők szerint az ismeretlen, feltételezhetően iráni hekkerek a vízelosztást és a szennyvízkezelést ellenőrző izraeli számítógépeket vették célba, valamint azt a rendszert, amely a klór és más vegyi anyagok hozzáadását szabályozza. A kibertámadást időben észlelték és megakadályozták, még mielőtt jelentős károkat okozott volna. Az izraeli vízügyi illetékesek gyorsan intézkedtek, és azonnal megváltoztatták az érintett számítógépek jelszavait. A nyomozás később kiderítette, hogy amerikai és európai szerverek közbeiktatásával zajlott az iráni kibertámadás.

2011-ben az Egyesült Államok és az izraeli hírszerző ügynökségek egy Stuxnet nevű számítógépes vírus segítségével tönkretették az iráni urándúsító centrifugákat, ezzel megzavarták és évekkel visszavetették Irán nukleáris programját.

Kapcsolódók

Kimaradt?